Sałatka z makaronu soba z sojowo-imbirowym winegretem

Dziś szybka, pożywna i zdrowa sałatka z egzotyczną nutą. W gryczanym makaronie soba zakochałam się dawno temu – jego charakterystyczny smak doskonale sprawdza się w daniach ciepłych, jak i zimnych. Właściwie polany olejem sezamowym z dodatkiem orzechów smakuje tak dobrze, że nic mu (i mi) więcej nie trzeba. Makaron soba oprócz tego, że pyszny jest także zdrowy i lekkostrawny, w kuchni japońskiej używany do zup, smażony z tofu, kochany nie tylko za smak, ale i łatwość przygotowania. Inspirowałam się przepisem ze strony http://thelemonbowl.com

sałatka z makaronem soba i marchewką

Składniki na 4 porcje:

~ 150 g makaronu soba
~ 1 mała marchewka
~ 2 zielone cebulki
~ 1 łyżka czarnego sezamu
~ 1 łyżka jasnego sezamu
~ sól i pieprz do smaku

Na sos:
~ 2 łyżki soku z limonki
~ 2 łyżki sosu sojowego
~ 1 łyżka brązowego cukru
~ 1 łyżka startego, świeżego imbiru
~ 1 łyżka oleju sezamowego
~ szczypta pieprzu kajeńskiego

1

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a następnie przelewamy zimną wodą, na suchej patelni prażymy sezam.

2

Marchewkę obieramy i za pomocą ostrego noża, lub obieraczki tniemy wzdłuż na cieniutkie paseczki, cebulkę wraz z zieloną częścią siekamy.

3

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu aby dokładnie się połączyły.

4

W misce mieszamy makaron, marchewkę, posiekaną cebulkę, sezam i sos, całość przyprawiamy solą i pieprzem i podajemy.

sałatka z makaronem soba