Burgery z buraka z karmelizowaną czerwoną cebulą i kozim serem

Burgerowy szał opanował polskie miasta i miasteczka, burgerownie wyrastają jak grzyby po deszczu, burgery w swoim menu ma już też dość sporo restauracji, mięsne burgery dodajmy. W Krakowie burgery bez mięsa stanowią zwykle ostatnią pozycję w menu i jakoś tak się składa, że zamiast klasycznego mięsnego kotleta jest nam proponowany jedynie ser w panierce, natomiast burgerownie mieniące się jako wegańskie podają coś, co mi osobiście w smaku mocno przypominało tekturę – po dwóch podejściach odpuściłam. Lubię klasyczne, dobrze zrobione burgery mięsne, lubię też takie bez mięsa. O ile z tymi pierwszymi nie ma problemu na mieście (Food Trucki rządzą), to te drugie najlepiej przygotować (przynajmniej w Krakowie) we własnej kuchni, no chyba, że polecicie miejsce, w którym burger bez mięsa ma smak i w środku coś innego, niż tłusty panierowany ser… Zmodyfikowany przepis na kotleciki z buraka z tej książki.

Burgery z buraków z kozim serem

Składniki na 6 porcji:

Burgery:

~ 1 duży (250 g) burak
~ 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
~ 1/2 szklanki pestek słonecznika
~ 1/4szklanki sezamu
~ 1/3 szklanki bułki tartej
~ 1/2 czerwonej cebuli
~ 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
~ 2 ząbki czosnku
~ 2 łyżki natki pietruszki
~ 2 łyżki sosu sojowego
~ 5 łyżek oleju
~ 1/2 łyżeczki chili
~ 1 jajko
Karmelizowana cebula:

~ 1 średnia czerwona cebula
~ 1 łyżka brązowego cukru
~ 2 łyżki octu balsamico
~ 1 łyżka masła

Dodatki:

~ 6 bułek hamburgerowych
~ sos BBQ (przepis tutaj)
~ 6 plastrów koziego sera
~ pół papryki
~ 2 ogórki konserwowe
~ 6 listków sałaty

* szklanka = 250 ml

1

Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu i studzimy (najlepsza do tych burgerów jest taka ugotowana dzień wcześniej).

2

Piekarnik ustawiamy na temperaturę 200 stopni przy grzaniu góra-dół. Buraka ścieramy na tarce na dużych oczkach – uwaga ta czynność pięknie barwi nasze dłonie na różowo.

3

Siekamy cebulę, czosnek i natkę, a na suchej patelni prażymy sezam.

4

Wszystkie składniki na burgery mieszamy w misce aby powstała w miarę jednolita masa, którą dzielimy na 6 części. Mokrymi dłońmi formujemy kotleciki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku na około 25 minut, w połowie pieczenia odwracamy burgery na drugą stronę. Burgery można również usmażyć na patelni.

5

Gdy burgery się pieką przygotowujemy dodatki. Cebulę kroimy w piórka i dusimy na maśle aż zmięknie (około 8-10 minut) wtedy dodajemy ocet balsamico, zwiększamy ogień i czekamy aż część płynu odparuje, na koniec dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści cały czas podgrzewając jeszcze około 2 minut. Paprykę kroimy w plastry a ogórki (użyłam takich w zalewie miodowej) na podłużne plastry.

6

3 minuty przed końcem pieczenia burgerów do piekarnika wkładamy rozkrojone bułki aby lekko się przypiekły, na jednej z połówek każdej bułki umieszczamy plaster koziego sera aby lekko się rozpuścił.

7

Wyjmujemy burgery i bułki z piekarnika, na połówce z serem układamy sałatę, następnie kotlet, który obficie smarujemy sosem BBQ, dodajemy ogórka i paprykę, na wierzchu kładziemy łyżeczkę karmelizowanej cebuli, całość przykrywamy drugą połówką bułki i spinamy patyczkiem do szaszłyków.

Burgery z buraków z kozim serem