Gazpacho

Chłodniki to dosyć kontrowersyjne zagadnienie – kochane przez jednych, znienawidzone przez innych zimne zupy na upalne dni. Dziś mam dla Was, przywieziony prosto z Hiszpanii, przepis na tradycyjny andaluzyjski chłodnik z pomidorów – gazpacho. Jest bajecznie prosty, doskonały w smaku i nie wymaga użycia kuchenki. A teraz, gdy pomidory dojrzały w polskim słońcu smakuje tak samo dobrze jak pod hiszpańskim niebem – miksujcie!

gazpacho

Składniki na 4 porcje:

~ 1kg dojrzałych miękkich pomidorów
~ 2 małe zielone ogórki
~ 2 ząbki czosnku
~ 1 dojrzała zielona papryka
~ 1/2 szklanki oliwy z oliwek
~ sól, świeżo zmielony czarny pieprz
1

Pomidory obieramy ze skórki – najłatwiej zrobić to nacinając skórkę na krzyż i zanurzając je w gorącej wodzie na kilka minut, ogórki i czosnek obieramy ze skórki, oczyszczamy paprykę.

2

Wszystkie składniki miksujemy blenderem lub specjalną przystawką miksera na gładko, na koniec doprawiamy solą i pieprzem, chłodzimy w lodówce przez około 4 godziny. Gazpacho jest najlepsze następnego dnia, gdy wszystkie smaki dokładnie się wymieszają.

3

Podajemy z dodatkami umieszczonymi w osobnych miseczkach np.: orzechami włoskimi, okruchami chleba, oliwkami, szynką.

gazpacho