Szarlotka (Apple pie)

Rosyjskie embargo na polskie owoce i warzywa wywołało w internautach niemałe poruszenie. Setki memów, komentarzy i zdjęć z polskimi jabłkami w roli głównej. Ja mam taki postulat by w ramach pomocy polskim rolnikom piec szarlotki – podobno jeśli każdy Polak zjadłby o 5 kilogramów jabłek więcej w ciągu roku to żadne embargo nam niestraszne 🙂 To, co? Pomożecie? (Przepis ze strony http://smittenkitchen.com)

szarlotka ciasto z jabłkami apple pie

Składniki na formę o średnicy 20 cm:

Na ciasto:
~ 2,5 szklanki mąki pszennej
~ 1 czubata łyżka cukru
~ 1 łyżeczka soli
~ 225 g bardzo zimnego masła (1 i 1/8 kostki)
~ 120 ml lodowatej wody

Na nadzienie
~ 2 kg jabłek
~ 0.5 szklanki cukru
~ 1 łyżka soku z cytryny
~ 1 łyżka skórki otartej z cytryny
~ duża szczypta soli
~ 2 łyżki mąki pszennej
~ 2 łyżki masła
~ 1 łyżeczka cynamonu
~ 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
~ 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
~ 2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu

1

Na początek przygotowujemy kruche ciasto – mąkę mieszamy na stolnicy z cukrem i solą, następnie dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i szybko rozcieramy w palcach, tak aby powstało coś na kształt kuleczek wielkości ziarnka grochu, wtedy przestajemy.

2

Do ciasta dolewamy lodowatą wodę (można ją oziębić za pomocą kostek lodu, całość szybko zagniatamy dłońmi uważając aby nie ocieplić zbytnio ciasta (w razie potrzeby, gdy ciasto nie chciało się skleić można dodać 3-4 łyżki wody). Ciasto dzielimy na dwie części, formujemy z nich kulę, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę.

3

Gdy ciasto się chłodzi, przygotowujemy nadzienie – jabłka obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. W misce mieszamy: cukier, mąkę, sól, skórkę z cytryny i przyprawy, dodajemy jabłka i całość mieszamy tak, aby owoce pokryły się przygotowaną mieszanką.

4

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Jedną część schłodzonego ciasta wałkujemy (najlepiej na papierze do pieczenia) na koło o średnicy około 28 cm i wylepiamy nim szybko i dokładnie spód i brzegi formy (ważne aby pozostało chłodne).

5

Na tak przygotowany spód wykładamy przygotowane wcześniej nadzienie, na wierzch kładziemy kawałki zimnego masła, całość przykrywamy pozostałym ciastem, rozwałkowanym na koło o średnicy formy (u mnie 20 cm), w którym wcześniej wycinamy otworki w dowolnym kształcie, aby sok, który powstanie mógł swobodnie odparować podczas pieczenia. Sklejamy brzegi ciasta, dokładnie dociskając do formy, wierzch smarujemy mlekiem.

6

Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy jeszcze około 25-30 minut, aż wierzch ciasta zrobi się złoty a nadzienie zacznie bulgotać. Studzimy i podajemy z gałką lodów waniliowych.

DSC_1369

DSC_1371