Drożdżówki z czarną porzeczką i polewą jogurtową

Czarna porzeczka zachwyca mnie niezmiennie głębią smaku i kolorem. Uwielbiam sok z tych owoców, i zwykle właśnie w tej postaci je spożywam przez okrągły rok. Jednak czarne porzeczki świetnie współgrają także z mięsem (moja niesłabnąca miłość do winnych sosów owocowych) i doskonale sprawdzają się w ciastach, zwłaszcza drożdżowych. Dlatego po jagodziankach przyszedł czas na drożdżówki z czarną porzeczką i jogurtową polewą z białej czekolady. Jeśli w macie wokół siebie małe miłośniczki różu wyczarujcie dla nich polewę w tym kolorze, zapiszczą z radości 😉 Mięciutkie, puszyste ciasto drożdżowe z kwaśnym nadzieniem i słodką polewą – polecam na weekendowe śniadanie!

DSC_0051

Składniki na 10 sztuk:

Ciasto:
~ 280 g mąki pszennej
~ 80 g cukru z wanilią
~ 25 g świeżych drożdży lub 12,5 g suszonych
~ 125 ml ciepłego mleka
~ 1 jajko
~ 35 g miękkiego masła
~ 1 łyżka oleju
~ 1 roztrzepane jajko (do posmarowania)

Nadzienie:
~ 200 g czarnej porzeczki

Polewa:
~ 100 g białej czekolady
~ 2 łyżki jogurtu naturalnego
~ kilka kropli soku z buraka (opcjonalnie)

1

Jeśli używamy świeżych drożdży na początek przygotowujemy rozczyn – drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem i dokładnie mieszamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu aby drożdże zaczęły pracować.

2

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy do niej rozczyn lub drożdże w proszku oraz jajka, olej i masło. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Ciasto jest gotowe gdy łatwo odchodzi od rąk, choć jest raczej z tych rzadszych. Całą operację można też przeprowadzić za pomocą miksera lub maszyny do chleba.

3

Tak przygotowane ciasto przekładamy do naczynia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 30 minut aby podwoiło objętość. Następnie wykładamy je na oprószoną mąką stolnicę, wałkujemy na grubość 0,5-1 cm i kroimy na 10 prostokątów. Na każdy prostokąt kładziemy 2 łyżki porzeczek, sklejamy dokładnie boki i formujemy podłużną bułkę i kładziemy łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

4

Drożdżówki odstawiamy na 15 minut do napuszenia, w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni przy grzaniu góra-dół. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy drożdżówki roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 15 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.

5

Przygotowujemy polewę – czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w miseczce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy czekolada jest płynna dodajemy dwie łyżki jogurtu i sok z buraków, mieszamy, odstawiamy aby lekko przestygła i zgęstniała. Polewamy wystudzone drożdżówki.

drożdżówki porzeczka