Kompot z rabarbaru

Latem zawsze był w domu kompot, właściwie, gdy byłam dzieckiem, to do obiadu zawsze był kompot, ale latem był zawsze pod ręką, taki ze świeżych sezonowych owoców albo rabarbaru. Pachniał tym, co w tej porze roku najpiękniejsze – beztroską, wakacjami, radością. Dziś w dobie wszelkiej maści soków udających te z owoców, gazowanych, przesłodzonych napojów i niegazowanej wody mineralnej, którą sama chętnie piję wracam czasem do zwyczajnego kompotu. Dziś mam dla Was najprostszy przepis na ten z rabarbaru, poczujcie lato 🙂

kompot z rabarbaru

Składniki na 1 litr:

~ 1 kg oczyszczonego rabarbaru
~ 3-4 łyżki cukru z wanilią
~ 1 litr wody

1

Rabarbar kroimy na kawałki, zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy na średnim ogniu około 20 minut aż kompot nabierze czerwonego koloru.

2

Zostawiamy do ostudzenia, w razie potrzeby letni kompot dosładzamy do smaku, przecedzamy przez sitko i schładzamy w lodówce.

DSC_0815