Polędwiczki wieprzowe z sosem rabarbarowym

Uwielbiam wszelkie mięsa w towarzystwie słodkich sosów, zwłaszcza tych owocowych z delikatną winna nutą. Sezon rabarbarowy powoli się kończy, jednak to warzywo, które świetnie smakuje na słodko, wciąż rozpala moją kulinarną wyobraźnię. Pomyślałam, że świetnie sprawdzi się jako podstawa sosu do polędwiczek – cudny kolor, świetny smak i doskonała odmiana od tradycyjnego sosu pieczeniowego. Spróbujcie koniecznie!

polędwiczki z sosem rabarbarowym
 

Składniki na 4 porcje:

~ 800 g polędwiczek wieprzowych
~ 3 łyżki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
~ sól
~ olej do smażenia

Na sos:
~ 300 g rabarbaru
~ 1 szalotka
~ 1 łyżka octu winnego
~ 2 łyżki brązowego cukru
~ 1/2 łyżeczki cynamonu
~ 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
~ 1 mały ząbek czosnku

1

Ocieplone do temperatury pokojowej polędwiczki solimy i obtaczamy w świeżo zmielonym pieprzu. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i obsmażamy mięso z każdej strony aż nabierze złotego koloru (około 6 minut) w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.

2

Obsmażone mięso przekładamy do piekarnika, i pieczemy około 15-17 minut w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia. Jeśli mamy termometr możemy łatwo sprawdzić czy mięso jest gotowe – jego wewnętrzna temperatura powinna wynosić około 70 stopni.

3

Gotowe mięso przekładamy na deskę do krojenia i przykrywamy folią aluminiową, nie kroimy przed upływem 10 minut aby soki dobrze się rozeszły.

4

W międzyczasie przygotowujemy sos – rabarbar kroimy na małe kawałki, przeciskamy przez praskę czosnek, wszystkie składniki sosu umieszczamy w garnku i podgrzewamy na średnim ogniu aż sos zacznie bulgotać, wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy około 6 minut aż sos zgęstnieje, blendujemy.

5

Polędwiczki kroimy na plastry i polewamy ciepłym sosem rabarbarowym. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

DSC_0706