Sałatka z wątróbką, jabłkami i żurawiną

Propozycja sałatki na ciepło dla entuzjastów wątróbki – w tej odsłonie smakuje po prostu bosko. Wątróbka to temat, który już od czasów przedszkola budził spore kontrowersje w moim otoczeniu. Ja uwielbiam ją w wersji klasycznej – duszoną z cebulą i właściwie każdej innej również, jednak są osoby, które na samą myśl o tej części kurczaka mdli. Dlatego też dziś tylko i wyłącznie dla fanów podrobów elegancka i smaczna sałatka na ciepło. Spróbujcie koniecznie!

watrobka z zurawina, jabłkami

Składniki na 2 porcje:

~ 6 wątróbek drobiowych
~ 3 łyżki masła
~ garść suszonej żurawiny
~ 1 duże kwaśne jabłko
~ 1 mała szalotka
~ dwie garście sałaty lodowej
~ sól
~ czerwony pieprz
~ crema di balsamico malinowe lub malinowy ocet winny

1

Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, następnie wrzucamy oczyszczoną i osuszoną papierowym ręcznikiem wątróbkę i smażymy aż się zetnie ale w środku pozostanie różowa (po około 2 minuty z każdej strony), odkładamy na talerz.

2

Roztapiamy pozostałe masło i wrzucamy pokrojoną w kosteczkę szalotkę, aby lekko się zeszkliła i zmiękła (3-4 minuty), a następnie dorzucamy pokrojone w kostkę jabłko – całość dusimy około 5 minut pod przykryciem – jabłka nie powinny się całkowicie rozpaść.

3

Na talerzu układamy porwaną na kawałki sałatę, wykładamy na nią podsmażone z szalotką jabłka i posypujemy żurawiną, na górze kładziemy wątróbkę, posypujemy solą i czerwonym pieprzem i polewamy malinowym crema di balsamico.

watrobka z zurawina i jabłkami