Sernik z pomarańczami i białą czekoladą na cynamonowym spodzie
Jeden z lepszych serników, jakie do tej pory upiekłam – zwarty, ciężki i intensywny w smaku. Zastanawiałam się jak wykorzystać nadmiar pomarańczy i pomyślałam, że doskonale sprawdzą się w serniku, w połączeniu z białą czekoladą – to był strzał w dziesiątkę, zakochałam się w nim od pierwszego kęsa. Wprawdzie z racji dodatku białej czekolady sernik rośnie w kalorie, ale w końcu trwa karnawał i taka rozpusta jest wręcz wskazana. Polecam nie tylko sernikożercom!
Składniki na tortownicę 24 cm:
Na spód:
~ 200 g herbatników pełnoziarnistych w czekoladzie
~ 60 g masła
~ 1 łyżeczka cynamonu
Na masę serową:
~ 1 kg twarogu zmielonego trzykrotnie
~ ¾ szklanki cukru
~ 5 jajek
~ 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
~ sok i skórka z 2 pomarańczy
~ ½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
~ 200 g białej czekolady dobrej jakości
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
1
Przygotowanie spodu zaczynamy od pokruszenia ciastek – można to zrobić za pomocą wałka lub blendera. Do powstałych w ten sposób okruszków dodajemy cynamon i roztopione przestudzone masło. Całość dokładnie mieszamy a powstałą masę ciasteczkową wykładamy na spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożony papierem do pieczenia, dokładnie dociskając łyżką.
2
Przygotowujemy masę serową – za pomocą zestera lub tarki sciermay skórkę pomarańczową, a następnie wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy do niego ser, śmietanę, rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę, cukier, budyń w proszku, skórkę pomarańczową, jajka. Całość miksujemy aż wszystkie składniki się połączą.
3
Boki tortownicy smarujemy masłem i wylewamy masę serową na wcześniej przygotowany spód, wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika przy grzaniu góra-dół i pieczemy około 60 minut aż środek sernika dotknięty patyczkiem będzie lekko sprężynował.
4
Sernik po upieczeniu zostawiamy przez godzinę w lekko uchylonym piekarniku, a gdy ostygnie chłodzimy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy świeżymi pomarańczami.