Tarta brokułowa z migdałami i serem camembert
Kolejna łatwa w przygotowaniu i ekspresowa w wykonaniu tarta z dodatkiem brokułów, posypana prażonymi płatkami migdałów. Doskonała przekąska na kolację lub imprezę, w naszym przypadku sprawdziła się jako późne niedzielne śniadanie. Pamiętajcie aby koniecznie sprawdzić, czy ciasto francuskie, którego używacie jest przygotowywane na maśle a nie margarynie.
Składniki dla 4 osób:
~ 300 g brokułów – mogą być mrożone
~ 200 mililitrów śmietany 18%
~ 3 łyżki płatków migdałowych
~ 1 duże jajko
~ 100 g sera camembert naturalnego
~ świeżo zmielony czarny pieprz, sól
~ 2 łyżki masła
1
Na początek przygotowujemy migdały i brokuły. Płatki migdałowe prażymy na złoto na suchej patelni i odkładamy do miseczki. Świeże brokuły dzielimy na mniejsze różyczki i surowe podsmażamy na maśle, mrożone wysypujemy na rozgrzaną patelnię, przykrywamy pokrywką i czekamy chwilę aż się rozmrożą, a woda odparuje, dodajemy masło i smażymy kilka minut aż będą lekko chrupiące.
2
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni przy grzaniu góra-dół, formę do tarty o średnicy 27 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem francuskim. Obciążamy środek kulkami ceramicznymi, grochem lub fasolą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 10-12 minut aż ciasto uzyska złoty kolor i brzegi ładnie się zrumienią.
3
W kubku mieszamy śmietanę z jajkiem, doprawiamy obficie pieprzem i solą, ser kroimy w kostkę.
4
Zmniejszamy temperaturę grzania do 180 stopni, wyciągamy z piekarnika podpieczone ciasto i usuwamy obciążenie. Na spodzie układamy brokuły, posypujemy pokrojonym serem, zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkiem i przyprawami, wkładamy do piekarnika na 20 minut aby całość się zapiekła.
5
Gotową tartę posypujemy uprażonymi wcześniej płatkami migdałowymi, podajemy na ciepło lub zimno.