Bułki pszenne z sezamem

Proste, przepyszne, mięciutkie bułeczki pszenne – idealne na śniadanie. Tak pachną w moim domu weekendowe poranki. Zaletą tych bułek jest fakt, że można je dowolnie modyfikować, jeśli chodzi o dodatki – cynamon sprawia, że świetnie smakują ze słodkimi dodatkami, suszone pomidory i oliwki nadają im włoskiego temperamentu, słonecznik i siemię lniane urozmaicają smak. Polecam!

bułki pszenne z sezamem

Składniki na 8-10 bułek:

~ 0,25 szklanki letniego mleka
~ 0,5 łyżki cukru
~ 1 łyżeczka soli
~ 2 łyżki miękkiego masła
~ 0,75 szklanki letniej wody
~ 7 g suszonych drożdży
~ 2,75 szklanki mąki pszennej
~ 4 łyżki ziaren sezamu + 1 łyżka do posypania

1

W jednym naczyniu wymieszać mleko, wodę, cukier, masło, sezam i sól. Do drugiego naczynia przesiać mąkę i wymieszać z drożdżami. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby można dodać trochę mąki.

2

Ciasto ułożyć w naczyniu, przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu aby podwoiło objętość.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić, w zależności od pożądanej wielkości na 8-10 kawałków.

3

Uformować bułeczki, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na około 20-25 minut aby ponownie wyrosły.

4

Bułeczki naciąć, posmarować roztrzepany jajkiem i posypać sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na około 20 minut i piec w temperaturze 200 stopni. Podawać lekko przestudzone.

bułki pszenne z sezamem