Kacze udka z brzoskwiniami

Sezon na gęsi i kaczki w pełni, warto w tym czasie choć kilka razy przygotować potrawy z tych ptaków. Osobiście wolę raczej piersi niż udka, jednak, jak mówi przysłowie „Darowanemu koniowi (a raczej kaczce) nie zagląda się w zęby (czy też dziób)”, jedno udko wykorzystałam do rosołu, a pozostałe trzy upiekłam i podałam z sosem brzoskwiniowym, smakowały świetnie, choć sami najlepiej wiecie czy podchodzą Wam połączenia mięso-owoce…

Składniki na 3 porcje:

~ 3 udka z kaczki
~ 2 osączone brzoskwinie z puszki
~ 100 ml zalewy z brzoskwiń
~ 150 ml czerwonego wytrawnego wina
~ sok z połówki cytryny
~ sok oraz skórkę otartą z jednej pomarańczy
~ papryczkę chili
~ łyżka mąki ziemniaczanej
~ biały pieprz
1

Mieszamy wino, z zalewą z brzoskwiń, odrobiną soli i sokiem wyciśnięty z połówki cytryny. W naczyniu żaroodporny układamy umyte, ocieplone do temperatury pokojowej, kacze udka i zalewamy przygotowaną wcześniej winną zalewą a następnie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na 40 minut, w trakcie pieczenia kilkukrotnie polewamy mięso płynem z naczynia.

2

Po tym czasie sprawdzamy miękkość mięsa jeśli będzie twarde pieczemy jeszcze około 10-15 minut do miękkości.

3

W międzyczasie przygotowujemy sos – za pomocą zestera zdejmujemy skórkę z pomarańczy, wyciskamy z niej sok, kroimy brzoskwinie w kostkę. Do soku dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie mieszamy.

4

Odlewamy około pół szklanki tłuszczu, który wytopił się z kaczych udek i podgrzewamy na małym ogniu, gdy jest gorący dodajemy sok z pomarańczy rozmieszany z mąką ziemniaczaną, i energicznie mieszamy trzepaczką aby nie powstały grudki, jeśli jest za gęsty możemy dodać odrobinę ciepłej wody.

5

Dorzucamy papryczkę chili i całośc zostawiamy do zagotowania. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i pokrojone brzoskwinie i podgrzewamy mieszając całość około 3 minuty, doprawiamy do smaku białym pieprzem.

6

Gotowym sosem z brzoskwiniami zalewamy upieczone udka.

udka z kaczki z sosem brzoskwiniowym