Roladki z cukinii nadziewane szpinakiem i ricottą

Czas cukinii i wszystkiego co z nią związane. Lubię to warzywo za mnóstwo możliwości jakie daje, za delikatny smak, za dekoracyjność i za to jak szybko rośnie w ogródku dziadka Józka. Dziś proponuje Wam danie, które jest niekłopotliwe w przygotowaniu, zaspokoi nawet wybredne podniebienia, wygląda elegancko a smakuje po prostu bosko. Cukiniowe roladki możecie podać jako dodatek do mięsa – jeśli nie wyobrażacie sobie bez niego obiadu, a możecie też zjeść jako danie główne czy ciepłą kolację. Polecam!

Składniki na 2 porcje:

~ 2 średnie cukinie
~ 1,5 szklanki domowego przecieru z pomidorów
~ 4 łyżki świeżo startego parmezanu
~ pół czerwonej cebuli
~ 250 gramów sera ricotta
~ 300 gramów świeżego szpinaku
~ 3 ząbki czosnku
~ pieprz
~ sól
~ gałka muszkatołowa

1

Umyte cukinie kroimy wzdłuż na cienkie plastry, następnie posypujemy solą i grillujemy na patelni aż lekko zmiękną – około 3-4 minut z każdej strony.

2

Przygotowujemy nadzienie: szpinak dusimy na patelni z dodatkiem gałki muszkatołowej i czosnku, gdy woda odparuje dodajemy ricottę, pieprz i sól, całość mieszamy i podgrzewamy 4 minuty na średnim ogniu.

3

Przygotowujemy sos pomidorowy: na patelni podsmażamy na oliwie posiekaną czerwoną cebulę, aż lekko zmięknie. Dodajemy przecier pomidorowy i ząbek czosnku, całość krótko podgrzewamy, na koniec dodajemy ulubione zioła – u mnie była to świeża bazylia.

4

Na grillowanych paskach cukinii rozkładamy farsz szpinakowy, posypujemy go świeżo startym parmezanem i dość ciasno rolujemy, układamy w naczyniu żaroodpornym.

5

Całość zalewamy sosem pomidorowym i zapiekamy w temperaturze 200 stopni około 10 minut przy grzaniu góra-dół, podajemy na ciepło.

roladki z cukinii