Zupa krem z kalafiora z migdałami
Pyszna, prosta, elegancka – ta zupa odkrywa nowe oblicze kalafiora, który na polskich stołach gości głównie jako ugotowany dodatek do dań głównych. Delikatny kalafior połączony z podsmażoną na maśle cebulą i piertruszką, wzbogacony nutką mleka kokosowego i prażonymi migdałami zrobił na mnie naprawdę dobre wrażenie, mimo, że osobiście wolę brokuły i to zwykle z nich robiłam tego typu zupę. Polecam gorąco!
Składniki na 4 porcje:
~ 1 kalafior
~ pietruszka
~ 3/4 szklanki mleka kokosowego
~ 3 łyżki masła
~ pół cebuli
~ 3 łyżki płatków migdałowych
~ sól
~ kolorowy pieprz
1
Pietruszkę obieramy i kroimy w talarki, cebulę siekamy w kostkę, kalafiora dzielimy na mniejsze części.
2
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pietruszkę i cebulę, podsmażamy aż warzywa lekko zmiękną. Dodajemy kalafiora i smażymy około 5 minut aż całość nabierze złotego koloru.
3
Podsmażone warzywa i kalafiora przekładamy do garnka, zalewamy wodą, w taki sposób, aby przykryła całość. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy około 20 minut aż kalafior będzie miękki. Po tym czasie zupę miksujemy blenderem na gładki krem, mieszamy kilka łyżek zupy z mlekiem kokosowym, i całość dodajemy do kremu kalafiorowego, dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
4
Na suchej patelni prażymy migdały aż nabiorą złotego koloru i posypujemy nimi zupę tuż przed podaniem.