Tarta z kremem mascarpone i owocami

Słodkie, kruche, rozpływające się w ustach ciasto, aksamitny krem z charakterystycznym posmakiem skondensowanego mleka, a do tego sezonowe owoce – to jeden z najpyszniejszych letnich deserów, choć właściwie nic nie stoi na przeszkodzie aby go przygotować w dowolnej porze roku, zastępując maliny, borówki i morele np.: owocami z puszki. Trzeba jednak przyznać, że latem smakuje wyśmienicie. Tarta doskonale pełniła funkcję tortu podczas urodzin naszej przyjaciółki, jednak zachęcam do jej zrobienia nawet bez okazji, bo zawsze smakuje bosko.

Składniki na formę 31 cm:

Na ciasto:
~ 1,5 szklanki mąki pszennej
~ 1 łyżka cukru pudru
~ 1/4 szklanki zimnej wody
~ 125 g masła
~ 1 żółtko
~ szczypta soli
 
Na nadzienie:
~ 250 gramów serka mascarpone
~ 6 łyżek mleka zagęszczonego słodzonego
~ dowolne owoce – u mnie były to borówki, maliny i morele
~ opcjonalnie: łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody

1

Na początek przygotowujemy ciasto – zimne masło siekamy na kawałki, dodajemy mąkę i zagniatamy, w taki sposób, aby kawałki masła otoczyły się mąką. Dodajemy cukier puder, wodę, żółtko, sól i szybko zagniatamy całość, aby uzyskać w miarę jednolite ciasto, które na koniec formujemy w kulę, zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce około pół godziny.

2

Schłodzone ciasto szybko rozkładamy w formie do tarty, nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy kulkami ceramicznymi, fasolą lub ryżem i pieczemy najpierw przez 10 minut w 220 stopniach Celsjusza przy grzaniu góra dół z obciążeniem, a następnie usuwamy obciążenie i papier i dopiekamy jeszcze około 5 minut aż ciasto nabierze złotego koloru, gotowy spód studzimy.

3

Przygotowujemy krem – serek mascarpone ubijamy mikserem, stopniowo zwiększając obroty od najniższych do najwyższych. Na koniec dodajemy skondensowane mleko słodzone i miksujemy tylko do połączenia się składników. Jeżeli krem jest zbyt rzadki można do niego dodać łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w dwóch łyżkach gorącej wody.

4

Gotowy krem wylewamy na ciasto, odstawiamy do lodówki na 30 minut aby stężał, po tym czasie na cieście układamy owoce, a tuż przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
 

Tarta z owocami

 
Tarta z owocami3

 
Tarta z owocami