Granita z arbuza

Fala upałów podobno już za nami, ale lato wciąż trwa. Na te ciepłe dni polecam Wam deser rodem z Sycylii – Włosi zwykle robią go z cytryn i pomarańczy lub też bez owoców w wersji kawowej. Ja postawiłam tym razem na arbuza, który także sprawdził się świetnie. Gordon Ramsey w książce „Szef kuchni po godzinach” proponuje granitę z truskawek z szampanem, jeśli chcecie zrobić deser w wersji dla dorosłych możecie do arbuza dodać czystą wódkę – sprawdza się w tej kombinacji doskonale. Ostatnio na warsztatach kulinarnych robiliśmy granitę z borówki amerykańskiej – również była pyszna, zatem mnóstwo możliwości, teraz wszystko zależy od Waszej wyobraźni…

Składniki dla 4 osób:

~ 3 kg arbuza
~ 3 łyżki cukru pudru
~ sok wyciśnięty z jednej cytryny

1

Z arbuza usuwamy pestki, miąższ kroimy w kostkę i wrzucamy do naczynia, dodajemy cukier i sok z cytryny, w wersji dla dorosłych możemy dodać też 50 ml czystej wódki.

2

Całość miksujemy za pomocą miksera, powstały w ten sposób płyn przelewamy do naczynia o pojemności większej niż 1 litr i wkładamy do zamrażalnika na około 3 godziny. Co godzinę wyciągamy granitę i mieszamy aby uniknąć tworzenia się kryształków lodu.

3

Wyciągamy 10 minut przed podaniem, wyskrobujemy widelcem aby uzyskac charakterystyczne cząstki, przesypujemy do szklaneczek i natychmiast podajemy.

granita