Pilaw z kalafiora z ciecierzycą i migdałami

Dania jednogarnkowe są świetne zarówno na szybki obiad, jak i na ciepłą kolację. Przygotowuje się je błyskawicznie, nie brudząc przy tym wszystkich naczyń jakie posiadamy w kuchni. Pilaw, który dziś Wam proponuje zaskakuje świeżością i orientalną ostrą nutą, dodatek migdałów i kolendry sprawia, że na nowo odkryjemy dobrze nam znanego kalafiora. Przepis pochodzi z tej strony

pilaw z kalafiora

Składniki na 4 porcje:

~ średniej wielkości kalafior
~ 1 cebula
~ 200 g ryżu basmati
~ puszka ciecierzycy
~ 500 ml bulionu lub wody
~ 50 g płatków migdałów
~ olej
~ świeża kolendra
~ łyżeczka pasty curry (użyłam zielonej)

1

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, podsmażamy aż lekko się zezłoci, dodajemy pastę curry i smażymy jeszcze minutę.

2

Dodajemy ryż, kalafiora i ciecierzycę, całość dokładnie mieszamy, dodajemy bulion, gotujemy pod przykryciem około 10-15 minut, do czasu aż ryż pochłonie cały płyn.

3

Na suchej patelni prażymy na złoto płatki migdałów. Gotowy pilaw posypujemy migdałami i świeżo posiekaną kolendrą.