Sałatka caprese z pesto z rukoli

Idealna na gorące dni klasyczna sałatka caprese z pomidorów i mozzarelli dzięki dodatkowi pesto nabiera nowego smaku. Charakterystyczny ostry i jednocześnie orzechowy smak rukoli podkreślony prażonymi nerkowcami i parmezanem świetnie współgra, nie tylko smakowo, ale i kolorystycznie. Pesto z rukoli możecie także wykorzystać do makaronu lub na kanapki, po przygotowaniu można je przechowywać w lodówce jeszcze kilka dni.

caprese z pesto z rukoli

Składniki na 2 porcje:

~ 300 gramów mozzarelli
~ 2 dojrzałe pomidory
~ 200 gramów rukoli
~ 4 łyżki oliwy
~ garść orzechów nerkowca
~ 2 ząbki czosnku
~ 2 łyżki startego parmezanu
~ sól i pieprz do smaku

1

Przygotowujemy pesto: rukolę dokładnie myjemy i suszymy, orzechy nerkowca prażymy na patelni aż nabiorą złotego koloru, w misie blendera umieszczamy rukolę, orzechy, czosnek, parmezan i całość miksujemy, na koniec dolewamy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem.

2

Mozzarellę i pomidory kroimy na gruba plastry, układamy naprzemiennie na talerzu i podajemy z pesto z rukoli i grzankami.