Jagodowy Eton Mess

Szybki i łatwy w wykonaniu deser wywodzący się z kuchni angielskiej, tradycyjnie podawany z truskawkami. Truskawki niestety się skończyły, a w związku z obecnością jagód, zwanych w Krakowie borówkami, 😉 postanowiłam lekko zmodyfikować tradycję. Koncept tego deseru jest niesamowicie prosty – jest to bita śmietana z dodatkiem owoców i pokruszonych bez i  jak zwykle w takich sytuacjach najprostsze rozwiązania okazują się być najlepsze. Ten pyszny deser swoją nazwę zawdzięcza słynnej brytyjskie uczelni – podawany jest tradycyjnie podczas corocznego rozdawania nagród w college’u Eton. Bazylia dodaje tej wersji „pazura” i podkreśla smak jagód. Jeśli macie chwilę zróbcie go koniecznie.

Składniki na 2 porcje:

~ 400 ml śmietanki 30%
~ 150 gramów świeżych jagód
~ 7 małych bez
~ kilka listków świeżej bazylii

1

Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno za pomocą miksera.

2

Odkładamy trzy łyżki jagód do dekoracji, a resztę wsypujemy do ubitej śmietany, lekko rozgniatamy widelcem i delikatnie mieszamy.

3

Bezy kruszymy i dosypujemy do śmietanki wymieszanej z jagodami. Na koniec dodajemy jeszcze posiekane listki bazylii.

4

Deser przekładamy do pucharków, dekorujemy świeżymi jagodami , rozkruszoną bezą i listkami bazylii i natychmiast podajemy.

Jagodowy Eton mess