Kremowy sernik z mascarpone na migdałowym spodzie

Sernik, jak już tu kiedyś pisałam to moje ulubione ciasto. Ten charakteryzuje się mocno zwartą a równocześnie kremową konsystencją, a do tego jego przygotowanie było dla mnie jeszcze mniej kłopotliwe niż pieczenie muffinów ;). Wiem, że niektórym osobom serniki sprawiają problem, jednak jeśli będziecie postępować według poniższego przepisu na pewno się uda, pamiętajcie tylko, żeby wcześniej ogrzać wszystkie składniki do temperatury pokojowej, a po pieczeniu zostawić sernik w formie a lekko uchylonym piekarniku aby spokojnie sobie wystygł. Mocno zmodyfikowany przepis z tej strony.

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Na spód:

~ 100 gramów herbatników pełnoziarnistych
~ 1 szklanka migdałów bez skórki
~ 2 łyżki cukru
~ 2 łyżki masła

Na masę serową:

~ 400 gramów serka mascarpone
~ 400 gramów twarogu sernikowego
~ ¾ szklanki cukru
~ 4 jajka
~ 2 łyżki soku z cytryny
~ 40 ml amaretto

1

Przygotowanie sernika zaczynamy od przygotowania spodu. Na suchej patelni prażymy migdały aż lekko zbrązowieją. Połamane na kawałki ciastka rozdrabniamy za pomocą blendera na piasek, dodajemy podprażone migdały i ponownie rozdrabniamy całość.

2

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy ciastka rozdrobnione z migdałami oraz cukier i mieszamy za pomocą łyżki. Całość przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy, dociskamy mocno łyżką i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 10 minut, przy grzaniu góra dół, aby spód lekko się zrumienił.

3

W tym czasie przygotowujemy masę sernikową. W dużym naczyniu umieszczamy: serek mascarpone i twaróg i lekko miksujemy, następnie dodajemy cukier, sok z cytryny i amaretto, miksujemy aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec dodajemy po jednym jajku, każdorazowo krótko miksując całość.

4

Na podpieczony spód wylewamy przygotowaną masę serową. Zmniejszamy temperaturę pieczenia do 160 stopni przy grzaniu góra dół i umieszczamy sernik w piekarniku, razem z naczyniem wypełnionym gorącą wodą.

5

Pieczemy około 65 minut aż wierzch sernika po dotknięciu patyczkiem będzie lekko sprężynował. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie chłodzimy w lodówce co najmniej 4 godziny, podajemy z owocami sezonowymi.

Kremowy sernik z mascarpone na migdałowym spodzie