Letnia sałatka z arbuzem, fetą i bobem
Soczysty arbuz, słona feta i delikatny bób do tego dressing z wyrazistą cytryną, słodkim miodem i orzeźwiającą miętą wszystko posypane chrupiącym prażonym słonecznikiem. Wyobraźcie sobie fuzję smaków i spójrzcie na to piękne połączenie kolorystyczne arbuzowej czerwieni i świeżej zieleni. To jedno z tych dań, które smakuje dokładnie tak, jak wygląda – po prostu obłędnie. Jest w tej sałatce cała świeżość i radość letniego poranka zachęcam do przyrządzenia, bo bób już na dobre zagościł w naszych ogródkach.
Składniki na 2 porcje:
~ 150 gramów sera feta
~ 250 gramów bobu świeżego bobu
~ 600 gramów arbuza
~ 3 łyżki ziaren słonecznika
Dressing:
~ 3 łyżki oliwy
~ 2 łyżki soku z cytryny
~ 1 łyżka miodu
~ Świeże listki mięty
~ świeżo zmielony czarny pieprz
1
W osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny masła gotujemy bób aż lekko zmięknie, zajmie to około 15 minut.
2
Za pomocą specjalnej łyżeczki z arbuza wykrawamy kulki i dodajemy do nich ser feta.
3
Osączony i przestudzony bób obieramy z łupinek, dodajemy do sera i arbuza i delikatnie mieszamy ręką.
4
Na suchej patelni prażymy słonecznik aż lekko zbrązowieje, studzimy i dodajemy do sałatki, na koniec całość polewamy dressingiem cytrynowo-miodowym i natychmiast podajemy.