Dorada pieczona z cytryną i rozmarynem
Dorada to doskonała ryba morska, której delikatne mięso doskonale smakuje w każdych okolicznościach przyrody. Dziś proponuję Wam szybki sposób przyrządzenia tej fantastycznej ryby. Jeśli dbacie o linię możecie zrezygnować z masła, zapewniam, że będzie równie smaczna. Cytrusowy posmak rozmarynu podkreślony intensywnym aromatem cytryny sprawia, że dorada przyrządzona w ten sposób smakuje wyśmienicie. Gorąco polecam!
Składniki na 2 porcje:
~ 2 średniej wielkości dorady
~ 1/2 cytryny
~ 2 gałązki świeżego rozmarynu
~ 2 łyżki masła
~ Sól
1
Doradę oczyszczamy i usuwamy płetwy, obficie solimy wewnątrz i na zewnątrz.
2
Do każdej ryby wkładamy po gałązce rozmarynu, łyżce masła i trzech plasterkach cytryny. Tak przygotowaną rybę zawijamy szczelnie w papier do pieczenia i układamy na blaszce.
3
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut, pięć minut przed końcem pieczenia rozwijamy papier aby część płynu odparowała.
4
Podajemy skropioną sokiem z cytryny z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.