Tarta ze szparagami i serem cheddar

Łatwa w przygotowaniu i ekspresowa w wykonaniu tarta z dodatkiem zielonych szparagów, które niestety powoli się kończą, choć mam wrażenie, że w tym roku sezon na te pyszne warzywa trwał dość długo. Tarta ze szparagami idealnie nadaje się na lunch. Ser cheddar nadaje jej lekko orzechowy posmak, a cebula sprawia, że całość nie jest mdła. Koniecznie wypróbujcie zanim szparagi na dobre znikną i będzie trzeba na nie czekać kolejne 10 miesięcy.

Składniki dla 4 osób:

~ 300 gramów gotowego ciasta francuskiego
~ pęczek zielonych szaragów
~ 200 mililitrów śmietany o minimum 30% zawartości tłuszczu
~ 100 gramów sera cheddar
~ 1 duże jajko
~ pół średniej cebuli
~ 1 łyżkę oregano
1

Na początek oczyszczamy szparagi – odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy skórkę. Na posmarowanej oliwą i rozgrzanej patelni grillowej układamy szparagi i grillujemy po dwie minuty z każdej strony w taki sposób aby warzywa pozostały jędrne.

2

Do śmietany dodajemy jajko i oregano, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, na koniec siekamy cebulę i mieszamy z masą śmietanowo – jajeczną. Ser cheddar ścieramy na tarce o o grubych oczkach i dodajemy do niego przygotowaną wczesnej masę jajeczno-śmietanowej – całość mieszamy.

3

Rozmrożone ale wciąż zimne ciasto francuskie układamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia w taki sposób aby otrzymać prostokąt. Tworzymy rant zawijając brzegi ciasta do środka i dociskają je widelcem.

4

Obciążamy środek ciasta za pomocą cięższego naczynia i całość wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika przy grzaniu góra dół – pieczemy około 10 minut, aż brzegi ciasta urosną i ładnie się zrumienią.

5

Po tym czasie usuwamy obciążenie i na podpieczony spód wykładamy szparagi, Całość zalewamy masą serowo-jajeczną, zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez około 15-20 minut aż jajko i śmietana się zetną a całość nabierze złotego koloru.

6

Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Tarta ze szparagami i serem cheddar