Biszkopt z kremem waniliowym i truskawkami

Klasyczne letnie ciasto – puchaty, mięciutki biszkopt, na nim pyszny krem a na wierzchu świeże truskawki. To wszystko, czego potrzeba mi do szczęścia w letnie weekendy. Biszkopt bywa chimeryczny w pieczeniu, ale jeśli przygotujecie go według poniższych wskazówek, na pewno się uda! Pamiętajcie tylko o tym, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, a piekarnik był nagrzany zanim umieścicie w nim ciasto. Po przyrządzeniu kremu zostanie Wam 5 białek, możecie je zamrozić i wykorzystać przy innej okazji albo od razu zrobić pyszny Tort Pavlovej.

Składniki na formę o średnicy 24 cm:

Na biszkopt:
~ 3 jajka ogrzane do temperatury pokojowej
~ pół szklanki mąki
~ pół szklanki cukru
~ łyżeczkę proszku do pieczenia

Na krem:

~ żółtka z pięciu świeżych jajek
~ 450 ml mleka
~ 3 łyżki mąki pszennej
~ kieliszek rumu
~ pół szklanki cukru

Dodatkowo:

~ 300 gramów świeżych truskawek

1

Na początek przygotowujemy ciasto: oddzielamy białka i żółtka. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, lekko mieszamy i zostawiamy aby mieszanka lekko podrosła, w tym czasie ubijamy na sztywno białka, na koniec dodajemy do nich cukier i miksujemy aby uzyskać sztywną, błyszczącą masę.

2

Białka ubite z cukrem dodajemy do podrośniętych żółtek, wymieszanych z proszkiem do pieczenia i miksujemy całość na wolnych obrotach, aby uzyskać puszystą masę. Na koniec przesiewamy mąkę, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy mikserem tylko do połączenia składników.

3

Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i umieszczamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, pieczemy około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka z grzaniem góra-dół.

4

Gotowy biszkopt wyciągamy z piekarnika i upuszczamy z wysokości około 60 cm na twarde podłoże – zapobiegnie to jego opadaniu podczas stygnięcia.

5

Gdy biszkopt się studzi przygotowujemy krem – podgrzewamy mleko z cukrem aby było gorące ale nie dopuszczamy do jego zagotowania. Do żółtek dodajemy mąke i rum – całość dokładnie mieszamy na gładką masę, po czym powoli dolewamy gorące mleko z cukrem cały czas mieszając.

6

Masę mleczno-jajeczną umieszczamy z powrotem w garnku i gotujemy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając aż zacznie gęstnieć – zajmie to około 15 minut.

7

Gotowy krem chłodzimy w zimnej wodzie, od czasu do czasu mieszając aby uniknąć powstania kożucha. Gdy przestygnie smarujemy nim biszkopt, a na wierzchu układamy truskawki,

8

Ciasto chłodzimy przed podaniem w lodówce co najmniej 4 godziny.

Biszkopt z kremem waniliowym i truskawkami