Mango lassi

W takie dni jak dzisiejszy dobrze ugasić pragnienie czymś, co smakuje rewelacyjnie, jest zdrowe, a do tego pachnie kardamonem – na taką okoliczność polecam wam mango lassi – tradycyjny indyjski napój przyrządzany z jogurtu. Zakochałam się w nim dawno temu nie w Indiach, lecz w zimnej Norwegii, gdzie bez problemu w sklepikach na Gronland można było spróbować lassi i kupić soczyste pachnące żółte mango. W Polsce jeszcze nie udało mi się spotkać tej odmiany nad czym niezmiennie ubolewam. Jednak zielone, mimo, że trochę mniej słodkie również nadaje się do przyrządzenia tego orzeźwiającego napoju.

Składniki na 500 ml:

~ szklanka zimnego jogurtu naturalnego
~ pół szklanki schłodzonego mleka
~ dojrzałe mango
~ łyżeczka płynnego miodu
~ kardamon do smaku

1

Ziarenka wyłuskane z torebek kardamonu rozdrabniamy na proszek. Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

2

W misie blendera umieszczamy pokrojone na kwałki mango, mleko, jogurt, miód i kardamon. Całość miksujemy do uzyskania napoju o gładkiej konsystencji.

3

Gotowe lassi przelewamy do szklanek i podajemy z lodem. Świetnie gasi pragnienie nawet w najbardziej upalny dzień.

mango lassi