Burgery z marchewki i kaszy jaglanej

Weekend to idealny czas na burgera, te, które dziś Wam proponuję zjedliśmy na śniadanie w sobotni poranek. Świetnie nadają się też na klasycznego grilla, wyglądają obłędnie, a smakują po prostu bosko. Możecie je podać z ulubionymi dodatkami – ja postawiłam na klasykę – świeże warzywa, sos jogurtowy i bułki zapieczone z serem. Myślę, że doskonale sprawdziłyby się także w podróży, na zimno. Tymczasem polecam Wam jako odmianę od klasycznych wołowych burgerów, które też zresztą uwielbiam. Pomysł zaczerpnięty z Jadłonomi.

Składniki na 4 sztuki:

~ 1 szklanka marchewki startej na małych oczkach
~ 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
~ 1/2 szklanki pestek słonecznika
~ 1/4szklanki sezamu
~ 1/4 szklanki bułki tartej
~ 1/2 czerwonej cebuli
~ 2 ząbki czosnku
~ 2 łyżki sosu sojowego
~ 5 łyżek oleju
~ 1/2 łyżeczki chili
~ 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki

Sos jogurtowy:

~ 100 ml jogurtu naturalnego
~ 1 ząbek czosnku
~ szczypiorek

Ulubione dodatki u mnie były to:

~ sałata
~ pomidor
~ czerwona cebula
~ ser cheddar
~ bułki hamburgerowe

1

W jednym naczyniu mieszamy: ugotowaną kaszę jaglaną, marchewkę, sezam, słonecznik, bułkę tartą, olej, sos sojowy, paprykę i chili, pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wyrabiamy ręką do uzyskania zwartej masy.

2

Z masy formujemy burgery i nadajemy im okrągły kształt, układamy na rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni grillowej i grillujemy z każdej strony po około 5 minut.

3

Na podpieczonych w piekarniku bułkach z serem cheddar układamy kolejno: burgery, sałatę, plasterki pomidora, czerwoną cebulę i sos jogurtowo-czosnkowy, przykrywamy drugą połówką bułki i spinamy wykałaczką.

wegetariańskie burgery z kaszy jaglanej i marchewki