Czekoladowe muffiny z malinami
Klasyczne połączenie malin i ciemnej czekolady w pachnących, miękkich muffinach. Idealne dla dużych i małych, ulubione słodycze mojej córki, która z zapałem miesza składniki suche i mokre, a potem z niecierpliwością czeka aż muffiny zaczną rosnąć w piekarniku. Jeśli planujecie letnie przyjęcie w ogrodzie świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska po wieczornym grillowaniu.
Składniki na 12 muffinek:
~ 3/4 szklanki mrożonych lub świeżych malin
Składniki suche:
~ 1,5 szklanka mąki
~ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 0,6 szklanki cukru
~ 2 łyżki kakao
~ pół tabliczki (50 g) ciemnej czekolady dobrej jakości
Składniki mokre:
~ 1 jajko
~ szklanka mleka
~ 100 g rozpuszczonego masła
1
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę z proszkiem, cukier, kakao i pokrojoną na drobne kawałki czekoladę.
2
W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: jajko, mleko i przestudzone, rozpuszczone masło.
3
Wymieszane składniki suche wsypujemy do składników mokrych, całość łączymy za pomocą rózgi aby otrzymać grudkowate ciasto.
4
Na koniec dodajemy maliny i delikatnie mieszamy całość, masę rozkładamy równomiernie w 12 papilotkach, posypujemy dowolnymi ziarnami (u mnie słonecznik).
5
Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza przy grzaniu góra-dół.