Crumble z rabarbarem
Gdy byłam mała a babcia przygotowywała ciasto drożdżowe, zwykle najpierw zjadałam z niego kruszonkę.”Babciu, a mogłabyś mi upiec tylko kruszonkę” – zagadnęłam kiedyś. Babcia tylko się uśmiechnęła, a ja ćwierć wieku później odkryłam angielski deser crumble, czyli po prostu owoce zapieczone pod kruszonką. Tak to było spełnienie moich dziecięcych marzeń – kruszonka, dużo kruszonki a pod nią rozpływające się, ciepłe owoce. Z niecierpliwością czekam na śliwki, bo wtedy zapiekam je pasjami, tymczasem na otwarcie sezonu crumble z rabarbarem i imbirem. Polecam ciepłe z gałką lodów – deser idealny.
Składniki na formę o wymiarach 26×20 cm:
~ 700 gramów oczyszczonego i pokrojonego na kawałki rabarbaru
~ pół kostki masła (100 gramów)
~ szklankę mąki pszennej wymieszanej ze szczyptą soli
~ szklankę brązowego cukru
~ łyżkę startego świeżego imbiru
~ łyżkę torebek kardamonu
1
Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na około centymetrowe kawałki,rozkładamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy imbir i zasypujemy połową cukru, doprawiamy ziarenkami wyłuskanymi z torebek kardamonu, całość mieszamy ręką.
2
Do osobnego naczynia wsypujemy mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, dodajemy zimne masło i szybko rozcieramy palcami aż zaczną tworzyć się grudki. Na koniec dodajemy jeszcze pozostały cukier i ponownie rozcieramy.
3
Rabarbar przykrywamy kruszonką. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika z grzaniem góra – dół i pieczemy około 45 minut. Crumble jest gotowe gdy kruszonka się zezłoci , a na bokach formy widoczny jest bulgoczący sok rabarbarowy.
4
Doskonale smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych lub imbirowych.