Grillowane szparagi z szynką parmeńską
Klasyk, który co roku tak samo mnie zachwyca, grillowane szparagi owinięte szynką parmeńską, skropione crema di balsamico, to po prostu cudo. Do tego lampka czerwonego wina i czerwcowe wieczory nabierają jeszcze więcej magii. Przygotowanie tej niekłopotliwej i eleganckiej przekąski zajmuje dosłownie chwilkę, więc skoro sezon szparagowy w pełni, skuście się na nią koniecznie.
Składniki na 2 porcje:
~ 8 zielonych szparagów
~ 8 plastrów szynki parmeńskiej
~ dwie łyżki oliwy
~ łyżeczka brązowego cukru
~ szczypta soli i pieprzu
1
Szparagi oczyszczamy, obieramy i usuwamy zdrewniałe końcówki. W płaskim naczyniu mieszamy oliwę, cukier, sól i pieprz i na tej mieszance układamy szparagi, obracając je kilkukrotnie.
2
Rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na niej szparagi, grillujemy w taki sposób, aby pozostały jędrne (około 3 – 5 minut).
3
Każdego szparaga owijamy plasterkiem szynki parmeńskiej i układamy na talerzu, podajemy z crema di balsamico.