Zupa krem z zielonego groszku

Zielony groszek nie dość, że dobrze wygląda to jeszcze smakuje cudownie – ma w sobie całą radość i świeżość wiosny. Nie jestem zwolenniczką fasoli, grochu i innych tego typu roślinek strączkowych ale zupa z zielonego groszku podbiła moje serce aksamitnym smakiem i pięknym kolorem. Z dodatkiem balsamico ma też nietuzinkowe wykończenie. Podane poniżej proporcje pozwalają uzyskać zupę o dość gęstej konsystencji, jeśli wolicie mniej gęstą, możecie ją rozrzedzić np. za pomocą śmietanki 30%.

Składniki na 8 porcji:

~ 700 gramów zielonego groszku
~ 800 mililitrów bulionu warzywnego przyprawionego czosnkiem i miętą
~ 100 gramów serka mascarpone
~ średnia czerwona cebula
~ Sól
~ Świeżo zmielony czarny pieprz
~ Oliwa do smażenia

1

Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie nie rumieniąc.

2

Dodajemy groszek i smażymy jeszcze 5 minut często mieszając. Jeśli używamy groszku mrożonego nie rozmrażamy go wcześniej. Warzywa dodajemy do gorącego, wcześniej przygotowanego bulionu i gotujemy około 10 minut na małym ogniu.

3

Zupę zdejmujemy z ognia, i miksujemy na gładką masę za pomocą blendera, odlewamy do miseczki szklankę płynu i dodajemy do niego serek mascarpone – mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i tak przygotowaną mieszankę wlewamy do garnka z zupą, ponownie miksujemy całość.

4

Zupę doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą. Podajemy z odrobiną balsamico i grzankami.

Zupa krem z groszku