Tarta z kremem migdałowym i truskawkami

Wreszcie są! Długo wyczekiwane truskawki, jeszcze nieśmiało pokazują się tu i ówdzie, ale już wkrótce buchną całą radością lata. Nie zwlekając postanowiłam czym prędzej je wykorzystać do ciasta. Migdałowy krem z mascarpone i lekko chrupiące kawałki migdałów doskonale komponują się z soczystymi truskawkami i miętą. Zresztą, czy takie połączenie mogło być nieudane? Nie wspominając o efektach wizualnych – uczta dla oka i podniebienia, bo przecież jedzenie jest piękne!

Tarta z kremem migdałowym i truskawkami

Składniki na tortownicę o formę o średnicy 27 cm:

Na ciasto:

~ 1,5 szklanki mąki pszennej
~ 125 g masła
~ 1,5 łyżki cukru pudru
~ 50 ml lodowatej wody
~ 1 żółtko

Na krem:

~ szklanka mocno schłodzonej śmietany 36%
~ 100 gramów serka mascarpone
~ 30 ml likieru Amaretto
~ 50 g migdałów w słupkach

Na wierzch:

~ kilka świeżych truskawek
~ listki mięty do dekoracji

1

Zaczynamy od przygotowania kruchego, słodkiego spodu: mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy masło i siekamy je z mąką i cukrem na małe kawałki, dodajemy żółtko, zimną wodę i szybko zagniatamy ciasto, formujemy w kulę i chłodzimy w lodówce co najmniej pół godziny.

2

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wyjmujemy z lodówki schłodzone kruche ciasto, które rozwałkowujemy na placek o średnicy większej niż średnica formy. Następnie, umieszczamy ciasto w formie, dociskając je palcami do brzegów naczynia i za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta, wystający poza brzegi. Całość nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 20-25 minut – pieczemy do momentu aż ciasto nabierze złotego koloru, studzimy.

3

Śmietanę ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy mascarpone i Amaretto, krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników. Dodajemy migdały i mieszamy krem łyżką.

4

Na wystudzonym spodzie tarty, za pomocą szprycy, wyciskamy krem, układamy na nim pokrojone truskawki i posypujemy całość listkami mięty. Do momentu podania przechowujemy w lodówce.