Szparagi z sosem orientalnym i sezamem
Nieodłączny element wiosennego krajobrazu – szparagi. Na polskich stołach pojawiły się stosunkowo niedawno i z miejsca podbiły serca miłośników delikatnych smaków. Niezmiennie zachwycam się ich elegancją i formą, lubię zarówno zielone, jak i białe, właściwie w każdej formie – gotowane na parze, z grilla i pieczone. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do wiosennych sałatek, tart i zapiekanek. Dziś postanowiłam je podać z wyrazistym sosem orientalnym i jak to szparagi – wdzięcznie się z nim skomponowały.
Składniki na 2 porcje:
~ pęczek białych szparagów
~ 2 łyżki octu ryżowego
~ łyżka oleju sezamowego
~ dwie łyżki oleju z orzechów ziemnych
~ łyżka jasnego sosu sojowego
~ łyżeczka musztardy Dijon
~ łyżeczka brązowego cukru
~ łyżka ziaren sezamu
1
Szparagi oczyszczamy, odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy na parze przez 2-3 minuty tak aby pozostały jędrne.
2
Wszystkie składniki sosu umieszczamy w zamykanym naczyniu i dokładnie potrząsamy aby uzyskać jednolity, brązowy sos.
3
Ciepłe szparagi polewamy sosem – podajemy jako przystawkę lub dodatek do dania głównego.