Tarta z gruszkami i migdałami

Pyszna tarta na kruchym maślanym spodzie, wiedziałam, że będzie smakować bosko i nie zawiodłam się. Po raz pierwszy robiłam ciasto, które zapieka się razem z kremem (właściwie na „surowo” jest także bardzo smaczny). Wymaga trochę pracy ale efekt jest naprawdę warty wysiłku. Jeśli standardowe tarty z kremem i owocami już Wam się znudziły zobaczcie jak to jest upiec krem i wypróbujcie przepis Gordona Ramsey’a.

Składniki na 8 porcji:

Na ciasto:

~ 1,5 szklanki mąki pszennej
~ 125 g masła
~ 3 łyżki cukru pudru
~ 50 ml lodowatej wody
~ 1 żółtko
Na nadzienie:

~ 2 gruszki
~ 75 gramów masła
~ 1 jajko
~ 75 gramów mielonych migdałów
~ 2 łyżki mąki pszennej
~ 2 łyżeczki likieru amaretto
~ 4 łyżki cukru pudru
~ 50 ml wody
~ Laska cynamonu
~ 2 gwiazdki anyżu
~ Sok z 1 cytryny

1

Zaczynamy od przygotowania kruchego, słodkiego spodu: mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy masło i siekamy je z mąką i cukrem na małe kawałki, dodajemy żółtko, zimną wodę i szybko zagniatamy ciasto, formujemy w kulę i chłodzimy w lodówce co najmniej pół godziny.

2

W międzyczasie przygotowujemy syrop z cukru: sok z cytryny, wodę,2 łyżki cukru pudru, laskę cynamonu oraz gwiazdki anyżu umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż cukier się rozpuści a syrop lekko zgęstnieje.

3

Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w miseczce i skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały, następnie zalewamy przestudzonym, przygotowanym wcześniej słodkim syropem i odstawiamy na około 15 minut.

4

Na koniec przygotowujemy krem migdałowy – migdały rozdrabniamy na mączkę za pomocą blendera, w misie umieszczamy dwie łyżki cukru pudru i miękkie masło – miksujemy do uzyskania gładkiej masy, dodajemy jajko i nadal miksujemy, następnie wsypujemy zmielone migdały oraz mąkę i miksujemy całość jeszcze około minuty, na koniec wlewamy do masy likier amaretto i krótko miksujemy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.

5

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wyjmujemy z lodówki schłodzone kruche ciasto, które rozwałkowujemy na placek o średnicy większej niż średnica formy. Następnie, umieszczamy ciasto w formie, dociskając je palcami do brzegów naczynia i za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta, wystający poza brzegi. Całość nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut – pieczemy do momentu aż ciasto nabierze złotego koloru.

6

Na podpieczony spód wykładamy krem migdałowy, a na nim układamy osączone z syropu gruszki, całość ponownie umieszczamy w piekarniku i pieczemy jeszcze przez 35 minut zmniejszając temperaturę do 190 stopni Celsjusza przy grzaniu góra-dół.
DSC_3531