Wołowina w sosie pieprzowym

Wołowina jest mięsem o bardzo charakterystycznym smaku. Można z niej przygotować mnóstwo dań, ja dziś zdecydowałam się na steka z sosem pieprzowym. Intensywność pieprzu doskonale komponuje się z łagodnym, stanowiącym podstawę sosu klasycznym beszamelem. Danie jest idealne zarówno na elegancką kolację, jak i odświętny obiad. Przed przygotowaniem wołowiny należy pamiętać, że mięso zanim położymy je na patelni, powinno osiągnąć temperaturę pokojową oraz, że jego zbyt długie smażenie spowoduje przesuszenie, dlatego też warto je dusić aby otrzymać pożądaną miękkość, a do tego celu używamy zawsze gorącej wody do podlewania aby mięso nie stało się łykowate.

wolowina sos pieprzowy2

Składniki dla dwóch osób:

~ 400 gramów udźca wołowego

~ 3 łyżki soku z cytryny

~ szklanka ciepłego mleka

~ łyżka masła

~ łyżka mąki pszennej

~ szczypta gałki muszkatołowej

~ szczypta białego pieprzu

~ 1,5 łyżki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu + kilka ziaren do dekoracji

~ 2 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego

~ oliwa lub olej do smażenia.

1

Mięso ocieplamy do temperatury pokojowej, kroimy na cienkie plastry, skrapiamy sokiem z cytryny, smarujemy z obu stron oliwą i układamy na rozgrzanej patelni grillowej, grillujemy po 3 minuty z każdej strony.

2

Steki przekładamy na patelnię, podlewamy gorącą wodą lub bulionem, dodajemy ziele angielskie i iście laurowe i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny, aż będą miękkie. Przewracamy mięso co pół godziny, w razie potrzeby uzupełniając wodę.

3

W międzyczasie przygotowujemy sos -w małym garnku roztapiamy masło, dodajemy łyżkę mąki i chwilę podgrzewamy nie rumieniąc, dodajemy ciepłe mleko i energicznie mieszamy aby uniknąć grudek, dodajemy gałkę, biały pieprz i gotujemy mieszając przez około 10 minut, na koniec wsypujemy świeżo zmielony kolorowy pieprz, odstawiamy.