Tarta z bakłażanem

Bakłażan to takie ładne warzywo, jego smak poznałam dawno temu, pewnego lata w Grecji zajadając się musaką. Niestety wtedy w polskich sklepach próżno było go szukać. Na szczęści obecnie jest dostępny niemal w każdym sklepie – chętnie podaję go faszerowanego fetą i ziołami, ale ostatnio pomyślałam, że doskonale sprawdzi się także jako nadzienie do tarty. Farsz inspirowany nieco włoską caponatą idealnie współgra z kruchym ciastem, a tarta smakuje świetnie zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Składniki na formę o średnicy 28 cm:

CIASTO:

~ 1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie krupczatka)
~ 100 g zimnego masła
~ 1/3 szklanki lodowatej (!) wody
~ 1 łyżka oliwy
~ duża szczypta soli

 
FARSZ

~ 1 duży bakłażan
~ 1 średnia cebula
~ 1 puszka pomidorów pelati
~ Trzy ząbki czosnku
~ Dowolne zioła, u mnie tymianek i bazylia
~ Pieprz
~ ser kozi do posypania (opcjonalnie)

1

Na początek przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy i siekamy z zimny masłem, zagniatamy tak aby kawałki masła otoczyły się mąką.

2

Następnie dodajemy sól, oliwę i wodę i szybko zagniatamy ciasto w taki sposób aby pozostały w nim kawałki masła.

3

Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią aluminiową i chłodzimy w lodówce co najmniej 30 minut.

4

Wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy na koło o średnicy większej niż forma, następnie szybkimi ruchami dociskamy je do formy i w razie potrzeby obcinamy wystające brzegi. Dziurkujemy powierzchnię ciasta widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi, ryżem lub fasolą. Tak przygotowany spód wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około 13-15 minut, po tym czasie zdejmujemy papier i obciążenie i dopiekamy jeszcze 5 minut aż ciasto nabierze złotego koloru.

5

Gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz – bakłażana kroimy na plastry i solimy, zostawiamy na 10 minut aby puścił sok.

6

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, bakłażana opłukujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy plastry na ósemki, dorzucamy do cebuli i dusimy około 7 minut aż bakłażan zmięknie w razie potrzeby podlewając warzywa wodą.

7

Na koniec dodajemy pomidory i zmiażdżone ząbki czosnku, całość mieszamy, doprawiamy ziołami i pieprzem i dusimy jeszcze 2-3 minuty.

8

Na podpieczony spód tarty wykładamy przygotowany farsz z bakłażanem i pomidorami, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut. Jeśli lubimy, na koniec posypujemy jeszcze kozim serem.

tarta z bakłażanem

DSC_0501