Tarta Tatin (Tarte Tatin)

Jedna z najsłynniejszych francuskich tart, powstała podobno przez przypadek. Takie cudowne zbiegi okoliczności kocham z całego serca. Tarta jest stosunkowo prosta w przygotowaniu i znika z szybkością światła, robiłam ją wielokrotnie i za każdym razem na twarzach konsumujących pojawia się ten sam uśmiech zachwytu. Jeśli, tak jak ja, zawsze macie w lodówce „na wszelki wypadek” ciasto francuskie i kilka jabłek, to przygotowanie tego pysznego ciasta kiedy goście są w drodze nie będzie stanowiło żadnego problemu, zwłaszcza, że tarta tatin najlepiej smakuje na ciepło. Jeśli chcecie i macie więcej czasu możecie zamiast ciasta francuskiego użyć klasycznego kruchego – będzie równie smaczna.

Składniki na patelnię o średnicy 28 cm:

~ 4 jabłka (najlepiej odmiany szara reneta

~ 300 gramów ciasta francuskiego

~ 50 gramów masła

~ pół szklanki cukru

1

Na patelni, którą można umieścić w piekarniku (bez plastikowych elementów) roztapiamy masło, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu do uzyskania brązowozłotego koloru.

2

W międzyczasie obieramy jabłka, wydrążamy z nich gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki.

3

Jabłka układamy na karmelu aby szczelnie przykryły spód patelni i podgrzewamy aż staną się miękkie – uwaga nie powinny się rozpadać, odstawiamy do wystudzenia.

4

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza przy grzaniu góra-dół.

5

Ciasto francuskie wałkujemy na koło o średnicy większej niż średnica patelni, na ostudzonych jabłkach układamy ciasto podwijając je pod spód, na koniec ostrym nożem robimy na środku około dwu centymetrowe nacięcie.

6

Wkładamy tartę do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoty kolor przez około 20 minut, po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i wykładamy na talerz, energicznym ruchem odwracając patelnie do góry dnem.

 

Tarta Tatin