Krem truskawkowy

W środku zimy kupiłam truskawki z Portugalii, w żaden sposób nie dorównują naszym dojrzewającym w polskim, letnim słońcu, ale cóż począć miałam straszną ochotę na świeże truskawki już teraz, w styczniu, a że miałam akurat w lodówce mascarpone i śmietanę kremówkę przygotowałam z nich jeszcze na deser szybki krem – na pewno w lecie będzie smakował jeszcze lepiej, tymczasem powiało latem w środku zimy. Krem świetnie nadaje się do przełożenia ciasta, albo udekorowania cupcakes (po usztywnieniu żelatyną).

Krem z truskawkami

Składniki dla trzech osób:

~ 350 g truskawek

~ 200 ml schłodzonej śmietany kremówki

~ 200 g mascarpone

~ łyżka cukru pudru

~ 1 łyżeczka octu balsamicznego

1

Za pomocą blendera truskawki rozdrobnić na mus, dodać ocet balsamiczny i cukier.

2

Śmietanę ubić na sztywno, dodać mascarpone i krótko zmiksować do połączenia się składników.

3

Do masy dodać mus truskawkowy, ponownie krótko zmiksować, przełożyć do pucharków, udekorować cząstkami truskawek.