Makaron chili z krewetkami
Pasta z krewetkami smażonymi na maśle z czosnkiem i pietruszką, podany z oliwą i parmezanem – jak w wielu innych przypadkach i tutaj w prostocie tkwi siła. Makaron chili dodał temu daniu lekkiej nutki pikanterii. A sobotnie, leniwe popołudnie zyskało dzięki niemu doskonały smak. Szybki obiad, którego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż dwadzieścia minut. Polecam!
Składniki dla dwóch osób:
~ 250 g makaronu, najlepiej świeżego (u mnie tagliatelle z chili)
~ 150 g krewetek jumbo, rozmrożonych
~ 2 łyżki masła
~ 2 ząbki czosnku
~ 60 ml wytrawnego białego wina
~ 3 gałązki natki pietruszki
~ 2 łyżki soku z cytryny
~ parmezan do podania
~ oliwa, sól
1
Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
2
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażamy aż lekko zmięknie. Wrzucamy rozmrożone, osuszone na papierowym ręczniku krewetki, obsmażamy po minucie z każdej strony, dodajemy wino, zwiększamy ogień i odparowujemy płyn. Na koniec krewetki posypujemy pietruszką i skrapiamy sokiem z cytryny.
3
Na patelnię z krewetkami wykładamy ugotowany makaron, całość mieszamy, skrapiamy oliwą i posypujemy startym parmezanem, podajemy natychmiast po przygotowaniu.