Makaron chili z krewetkami

Pasta z krewetkami smażonymi na maśle z czosnkiem i pietruszką, podany z oliwą i parmezanem – jak w wielu innych przypadkach i tutaj w prostocie tkwi siła.  Makaron chili dodał temu daniu lekkiej nutki pikanterii. A sobotnie, leniwe popołudnie zyskało dzięki niemu doskonały smak. Szybki obiad, którego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż dwadzieścia minut. Polecam!

makaron chili z krewetkami

Składniki dla dwóch osób:

~ 250 g makaronu, najlepiej świeżego (u mnie tagliatelle z chili)

~ 150 g krewetek jumbo, rozmrożonych

~ 2 łyżki masła

~ 2 ząbki czosnku

~ 60 ml wytrawnego białego wina

~ 3 gałązki natki pietruszki

~ 2 łyżki soku z cytryny

~ parmezan do podania

~ oliwa, sól

1

Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.

2

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażamy aż lekko zmięknie. Wrzucamy rozmrożone, osuszone na papierowym ręczniku krewetki, obsmażamy po minucie z każdej strony, dodajemy wino, zwiększamy ogień i odparowujemy płyn. Na koniec krewetki posypujemy pietruszką i skrapiamy sokiem z cytryny.

3

Na patelnię z krewetkami wykładamy ugotowany makaron, całość mieszamy, skrapiamy oliwą i posypujemy startym parmezanem, podajemy natychmiast po przygotowaniu.