Fasolka szparagowa z orzeszkami pinii
Mimo, że nigdy nie byłam miłośniczką roślin strączkowych, mojej Mamie jakoś zawsze udawało się nakłonić mnie do zjedzenia fasolki szparagowej – może dlatego, że kształtem nie przypominała tego, co w moim dziecięcym umyśle wiązało się z pojęciem fasoli. W rodzinnym domu zwykle jedliśmy ją z dodatkiem masła i bułki tartej, lekko posoloną, jako dodatek do obiadu. Osobiście do takiej fasolki dodaję jeszcze wyciśnięty ząbek czosnku, ale dość wspomnień. Dziś proponuję Wam klasyczne tapas z kuchni hiszpańskiej, nieco ostrzejszy i bardziej chrupiący, niż znany Wam zapewne zestaw z masłem i bułką tartą. Zakochałam się w nim od pierwszego zjedzenia, sprzyjało temu zapewne gorące hiszpańskie słońce.
Składniki dla 2 osób:
~ 450 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
~ 50 g orzeszków piniowych (dodałam też pestki słonecznika)
~ 1 łyżeczka papryki w proszku
~ 1 średnia cebula
~ 1 ząbek czosnku
~ sok z połowy cytryny
~ sól, pieprz do smaku
~ oliwa do smażenia
1
Na rozgrzanej patelni prażymy orzeszki, aż się zrumienią, wsypujemy do miski i dodajemy paprykę oraz łyżeczkę oliwy, dokładnie mieszamy.
2
Oczyszczoną fasolkę szparagową gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości tak, aby pozostała jędrna, odsączamy.
3
Na oliwie szklimy drobno posiekaną cebulę, na koniec dorzucając czosnek i podgotowaną fasolkę, smażymy przez 3 minuty, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy.
4
Całość przekładamy na półmisek, posypujemy orzeszkami i od razu podajemy.