Fasolka szparagowa z orzeszkami pinii

Mimo, że nigdy nie byłam miłośniczką roślin strączkowych, mojej Mamie jakoś zawsze udawało się nakłonić mnie do zjedzenia fasolki szparagowej – może dlatego, że kształtem nie przypominała tego, co w moim dziecięcym umyśle wiązało się z pojęciem fasoli. W rodzinnym domu zwykle jedliśmy ją z dodatkiem masła i bułki tartej, lekko posoloną, jako dodatek do obiadu. Osobiście do takiej fasolki dodaję jeszcze wyciśnięty ząbek czosnku, ale dość wspomnień. Dziś proponuję Wam klasyczne tapas z kuchni hiszpańskiej, nieco ostrzejszy i bardziej chrupiący, niż znany Wam zapewne zestaw z masłem i bułką tartą. Zakochałam się w nim od pierwszego zjedzenia, sprzyjało temu zapewne gorące hiszpańskie słońce.

fasolka szparagowa z orzeszkami pinii

Składniki dla 2 osób:

~ 450 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)

~ 50 g orzeszków piniowych (dodałam też pestki słonecznika)

~ 1 łyżeczka papryki w proszku

~ 1 średnia cebula

~ 1 ząbek czosnku

~ sok z połowy cytryny

~ sól, pieprz do smaku

~ oliwa do smażenia

1

Na rozgrzanej patelni prażymy orzeszki, aż się zrumienią, wsypujemy do miski i dodajemy paprykę oraz łyżeczkę oliwy, dokładnie mieszamy.

2

Oczyszczoną fasolkę szparagową gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości tak, aby pozostała jędrna, odsączamy.

3

Na oliwie szklimy drobno posiekaną cebulę, na koniec dorzucając czosnek i podgotowaną fasolkę, smażymy przez 3 minuty, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy.

4

Całość przekładamy na półmisek, posypujemy orzeszkami i od razu podajemy.