Kurczak z mięta i cytryną

Iza mówi, że kuchnia libańska jest najlepsza na świecie, a jest najlepsza, bo dużo w niej połączeń cytryny z miętą i trudno mi się z nią w tej kwestii nie zgodzić. Postanowiłam wykorzystać  te orzeźwiające smaki, które w połączeniu z delikatnym drobiowym filetem, odrobiną oliwy i czosnkiem tworzą naprawdę udane danie, a zapach jaki mu towarzyszy wywołuje uśmiech w mgnieniu oka. Znika tak szybko, że zdążyłam mu zrobić zdjęcie tylko w formie surowej 😉 Polecam!

Kurczak z cytryną i miętą

Składniki dla dwóch osób:

~ 400 g piersi z kurczaka

~ 2 łyżeczki suszonego tymianku

~ 5 łyżek oliwy z oliwek

~ 1 cytryna pokrojona na kawałki + dodatkowo sok z 1/4 cytryny

~ garść listków świeżej mięty

~ 2 ząbki czosnku

~ świeżo zmielony czarny pieprz

1

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

2

Piersi kurczaka smarujemy oliwą, nacieramy pieprzem i tymiankiem, układamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy sokiem z cytryny, na wierzchu układamy pokrojoną w kawałki cytrynę, przekrojone na pół ząbki czosnku i posypujemy świeżą miętą.

3

Wkładamy całość do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30-35 minut.