Kurczak z mięta i cytryną
Iza mówi, że kuchnia libańska jest najlepsza na świecie, a jest najlepsza, bo dużo w niej połączeń cytryny z miętą i trudno mi się z nią w tej kwestii nie zgodzić. Postanowiłam wykorzystać te orzeźwiające smaki, które w połączeniu z delikatnym drobiowym filetem, odrobiną oliwy i czosnkiem tworzą naprawdę udane danie, a zapach jaki mu towarzyszy wywołuje uśmiech w mgnieniu oka. Znika tak szybko, że zdążyłam mu zrobić zdjęcie tylko w formie surowej 😉 Polecam!
Składniki dla dwóch osób:
~ 400 g piersi z kurczaka
~ 2 łyżeczki suszonego tymianku
~ 5 łyżek oliwy z oliwek
~ 1 cytryna pokrojona na kawałki + dodatkowo sok z 1/4 cytryny
~ garść listków świeżej mięty
~ 2 ząbki czosnku
~ świeżo zmielony czarny pieprz
1
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
2
Piersi kurczaka smarujemy oliwą, nacieramy pieprzem i tymiankiem, układamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy sokiem z cytryny, na wierzchu układamy pokrojoną w kawałki cytrynę, przekrojone na pół ząbki czosnku i posypujemy świeżą miętą.
3
Wkładamy całość do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30-35 minut.