Bliny (Блины)
Bliny – jedna ze sztandarowych potraw kuchni rosyjskiej. Jedzone jako przekąska z kawiorem, łososiem i śmietaną. Tradycyjnie przygotowywane z mąki gryczanej, która nadaje im charakterystyczny posmak i lekką nutkę goryczy. Jeśli nie macie akurat pod ręką mąki gryczanej można ją zastąpić pszenną mąką pełnoziarnistą. Polecam szczególnie jako elegancką przystawkę.
Składniki a około 5 blinów:
~ 25 g świeżych drożdży
~ łyżeczka cukru
~ 2 szklanki ciepłego mleka
~ 300 g mąki gryczanej
~ 1 żółtko
~ 50 ml roztopionego masła
~ sól
~ olej roślinny do smażenia
Dodatki według uznania – u mnie:
~ gęsta śmietana
~ cienko pokrojony wędzony łosoś
~ świeży koperek
~ cytryna
~ świeżo mielony czarny pieprz
1
Mieszamy drożdże z cukrem, ¼ szklanki letniego mleka i 2 łyżkami mąki gryczanej – przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 25 minut.
2
Łączymy przesianą mąkę z pozostałym mlekiem, żółtkiem, roztopionym masłem oraz solą. Dodajemy przygotowany wcześniej zaczyn. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.
3
Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy porcje ciasta i smażymy bliny z dwóch stron na złoto.
4
Podajemy z ulubionymi dodatkami.