Bliny (Блины)

Bliny – jedna ze sztandarowych potraw kuchni rosyjskiej. Jedzone jako przekąska z kawiorem, łososiem i śmietaną. Tradycyjnie przygotowywane z mąki gryczanej, która nadaje im charakterystyczny posmak i lekką nutkę goryczy. Jeśli nie macie akurat pod ręką mąki gryczanej można ją zastąpić pszenną mąką pełnoziarnistą. Polecam szczególnie jako elegancką przystawkę.

Składniki a około 5 blinów:

~ 25 g świeżych drożdży

~ łyżeczka cukru

~ 2 szklanki ciepłego mleka

~ 300 g mąki gryczanej

~ 1 żółtko

~ 50 ml roztopionego masła

~ sól

~ olej roślinny do smażenia

 

Dodatki według uznania – u mnie:

~ gęsta śmietana

~ cienko pokrojony wędzony łosoś

~ świeży koperek

~ cytryna

~ świeżo mielony czarny pieprz

1

Mieszamy drożdże z cukrem, ¼ szklanki letniego mleka i 2 łyżkami mąki gryczanej – przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 25 minut.

2

Łączymy przesianą mąkę z pozostałym mlekiem, żółtkiem, roztopionym  masłem oraz solą. Dodajemy przygotowany wcześniej zaczyn. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.

3

Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy porcje ciasta i smażymy bliny z dwóch stron na złoto.

4

Podajemy z ulubionymi dodatkami.