Kremowy sernik z nutą piernikową

Sernik idealny na święta – z lekko piernikowym spodem, kremowy i aksamitny w smaku. Dodatek miodu nadaje mu delikatnej słodyczy. Jeśli chcecie aby udał się perfekcyjnie pamiętajcie aby wcześniej wyciągnąć z lodówki wszystkie składniki i ocieplić je do temperatury pokojowej. Spód z ciasteczek jest szybki do wykonania i doskonale komponuje się z orzechami, jeśli jednak jesteście tradycjonalistami i wolicie tradycyjny kruchy spód możecie oczywiście upiec sernik wykorzystując dowolny przepis na kruche ciasto, pamiętając aby dodać do mąki odpowiednią ilość przyprawy do piernika. Polecam nie tylko w okresie świątecznym. Zmodyfikowany przepis pochodzi z tego bloga.

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

Na spód:

~ 200 gramów ciastek pełnoziarnistych w czekoladzie
~ pół szklanki orzechów włoskich
~ 70 gramów masła
~ 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Na masę serową:

~ 1 kg dobrej jakości twarogu zmielonego trzykrotnie
~ 4 jajka
~ pół szklanki miodu
~ pół szklanki cukru
~ 250 ml śmietany kremówki
~ 1,5 łyżki mąki pszennej
~ kieliszek rumu

1

Przygotowanie spodu do sernika rozpoczynamy od rozdrobienia ciastek i orzechów na piasek.

2

Następnie dodajemy do nich roztopione i przestudzone masło oraz przyprawę do piernika. Całość dokładnie mieszamy i umieszczamy w tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Ciasteczkowy spód rozkładamy w tortownicy, dokładnie dociskając go palcami.

3

W dużym naczyniu umieszczamy ser oraz pozostałe składniki, czyli śmietanę kremówkę, miód, cukier, mąkę, rum i jajka. Całość miksujemy tylko do połączenia się składników.

4

Gotową masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około 60 minut – dopóki wierzch sernika się nie zetnie.

5

Sernik studzimy w uchylonym piekarniku i wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.