Toscakaka – szwedzkie ciasto z migdałami
Co roku 13 grudnia w Szwecji obchodzi się dzień świętej Łucji, czyli święto światła. W poszukiwaniu czegoś zupełnie innego przeglądałam pudło, w którym znalazłam zapisany na serwetce przepis na typowo szwedzkie ciasto z migdałami – jadłam je co prawda w Norwegii, jednak przygotowywała je mieszkająca po sąsiedzku Szwedka. To nie mógł być zwykły zbieg okoliczności. Wspomnienie cudownego zapachu mięciutkiego ciasta z chrupiącym karmelowo-migdałowym wierzchem przyprawiło mnie o żywsze bicie serca i niezwłocznie postanowiłam zabrać się za przygotowanie Toski. Jest to po prostu ucierane ciasto, jednak pralina dodaje mu niezwykłości. Zachęcam do przygotowania – świetnie smakuje z popołudniową herbatą.
Składniki:
Ciasto:
~ 100 g masła
~ 2 jajka
~ 1 szklanka cukru pudru
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 2 szklanki mąki
~ 0,5 szklanki mleka
Polewa:
~ 100 g płatków migdałów
~ 100 g masła
~ 1 szklanka cukru pudru
~ 2 łyżki mąki
~ 2 łyżki mleka
1
Masło roztapiamy i odstawiamy aby ostygło.
2
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni
3
Jajka i cukier ucieramy na puszystą białą masę, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, roztopione i przestudzone masło i miksujemy do połączenia się składników.
4
Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i obficie posypujemy bułką tartą
5
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.
6
W czasie, gdy ciasto się piecze przygotowujemy polewę: wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i ciągle mieszając podgrzewamy na małym ogniu aż zacznie gęstnieć, uważając żeby jej nie przypalić. Gdy zaczyna bulgotać gotujemy jeszcze około 2 minut.
7
Wyciągamy gotowe ciasto z piekarnika, polewamy przygotowaną polewą, ponownie umieszczamy ciasto w piekarniku jak najbliżej górnej grzałki, wcześniej zwiększając temperaturę do 210 stopni.
8
Pieczemy jeszcze około 15 minut aż migdałowy wierzch nabierze złotego koloru. Uważamy aby migdały się nie przypaliły.
9
Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.