Toscakaka – szwedzkie ciasto z migdałami

Co roku 13 grudnia w Szwecji obchodzi się dzień świętej Łucji, czyli święto światła. W poszukiwaniu czegoś zupełnie innego przeglądałam pudło, w którym znalazłam zapisany na serwetce przepis na typowo szwedzkie ciasto z migdałami – jadłam je co prawda w Norwegii, jednak przygotowywała je mieszkająca po sąsiedzku Szwedka. To nie mógł być zwykły zbieg okoliczności. Wspomnienie cudownego zapachu mięciutkiego ciasta z chrupiącym karmelowo-migdałowym wierzchem przyprawiło mnie o żywsze bicie serca i niezwłocznie postanowiłam zabrać się za przygotowanie Toski. Jest to po prostu ucierane ciasto, jednak pralina dodaje mu niezwykłości. Zachęcam do przygotowania – świetnie smakuje z popołudniową herbatą.

ciasto z migdałami

Składniki:

Ciasto:

~ 100 g masła

~ 2 jajka

~ 1 szklanka cukru pudru

~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

~ 2 szklanki mąki

~ 0,5 szklanki mleka

 

Polewa:

~ 100 g płatków migdałów

~ 100 g masła

~ 1 szklanka cukru pudru

~ 2 łyżki mąki

~ 2 łyżki mleka

1

Masło roztapiamy i odstawiamy aby ostygło.

2

Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni

3

Jajka i cukier ucieramy na puszystą białą masę, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, roztopione i przestudzone masło i miksujemy do połączenia się składników.

4

Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i obficie posypujemy bułką tartą

5

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.

6

W czasie, gdy ciasto się piecze przygotowujemy polewę: wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i ciągle mieszając podgrzewamy na małym ogniu aż zacznie gęstnieć, uważając żeby jej nie przypalić. Gdy zaczyna bulgotać gotujemy jeszcze około 2 minut.

7

Wyciągamy gotowe ciasto z piekarnika, polewamy przygotowaną polewą, ponownie umieszczamy ciasto w piekarniku jak najbliżej górnej grzałki, wcześniej zwiększając temperaturę do 210 stopni.

8

Pieczemy jeszcze około 15 minut aż migdałowy wierzch nabierze złotego koloru. Uważamy aby migdały się nie przypaliły.

9

Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.