Pierniczki
Długo szukałam pierniczków idealnych, znalazłam je tutaj. Te pierniczki to poezja, ich korzenny aromat wprowadza nastrój świąt, zanim one nadejdą. Mięciutkie i delikatne, stanowią też świetną świąteczną dekorację, o ile uda Wam się powstrzymać od ich zjedzenia. Uważajcie z ilością mąki, bo jeśli będzie jej za dużo pierniczki pozostaną twarde. Tymczasem zawijamy rękawy i robimy pierniczki, bo do świąt pozostał już tylko nieco ponad tydzień.
Składniki, około 40 sztuk:
~ 2 szklanki mąki
~ 2 łyżki miodu
~ 0,75 szklanki cukru
~ 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
~ 0,5 torebki przyprawy piernikowej
~ 1 łyżka masła
~ 1 średnie jajko + jajko do smarowania pierniczków
~ 0,3 szklanki letniego mleka
1
Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy do niej rozpuszczony, gorący miód i mieszamy za pomocą noża.
2
Ciągle mieszając nożem dodajemy kolejno: cukier, sodę, przyprawy. Czekamy aż masa lekko przestygnie i wbijamy do niej jajko oraz dodajemy masło.
3
Zagniatamy ciasto dodając po łyżce mleka (nie zużyjemy całego) do osiągnięcia struktury ciasta kruchego – będzie one twarde i gęste. Wyrabiać jeszcze 10 minut aż ciasto będzie gładkie.
4
Na obsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm i wycinamy dowolne kształty, smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 2cm odstępach (pierniczki urosną).
5
Pierniczki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 13-15 minut.
6
Po wyjęciu wystudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku z kawałkiem jabłka (sprawi, że pierniczki szybciej zmiękną), dekorować przed podaniem.