Faszerowane pieczarki

Faszerowane warzywa to świetne przystawki, doskonale sprawdzające się jako szybka przekąska. Pieczarki są dostępne przez cały rok w każdym sklepie, a pozostałe składniki mamy zwykle w lodówce. Ich przygotowanie również nie stanowi problemu, dlatego polecam Wam szczególnie jeśli macie mało czasu a koniecznie chcecie przygotować coś ciepłego.

Składniki na 20 sztuk:

~ 20 dużych pieczarek

~ 5 jajek ugotowanych na twardo

~ 1 jajko surowe

~ 2 cebule

~ 30 gram mozzarelli

~ ząbek czosnku

~ pęczek natki pietruszki

~ gałka muszkatołowa

~ sól, pieprz

~ bułka tarta do panierowania

1

Wykrawamy ogonki z pieczarek, następnie solimy i odkładamy kapelusze, a pozostałe części drobno siekamy i przesmażamy na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i ząbka czosnku.

2

Przygotowujemy farsz z przesmażonych ogonków pieczarek, ugotowanych na twardo jajek, posiekanej cebuli, drobno pokrojonej natki pietruszki, startej mozzarelli. Całość zagęszczamy surowym jajkiem. Obficie przyprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i solą.

3

Wypełniamy przygotowanym farszem kapelusze pieczarek, panierujemy całość w jajku i bułce tartej, układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 8-10 minut, pod koniec pieczenia możemy jeszcze posypać startą mozzarellą.