Faszerowane pieczarki
Faszerowane warzywa to świetne przystawki, doskonale sprawdzające się jako szybka przekąska. Pieczarki są dostępne przez cały rok w każdym sklepie, a pozostałe składniki mamy zwykle w lodówce. Ich przygotowanie również nie stanowi problemu, dlatego polecam Wam szczególnie jeśli macie mało czasu a koniecznie chcecie przygotować coś ciepłego.
Składniki na 20 sztuk:
~ 20 dużych pieczarek
~ 5 jajek ugotowanych na twardo
~ 1 jajko surowe
~ 2 cebule
~ 30 gram mozzarelli
~ ząbek czosnku
~ pęczek natki pietruszki
~ gałka muszkatołowa
~ sól, pieprz
~ bułka tarta do panierowania
1
Wykrawamy ogonki z pieczarek, następnie solimy i odkładamy kapelusze, a pozostałe części drobno siekamy i przesmażamy na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i ząbka czosnku.
2
Przygotowujemy farsz z przesmażonych ogonków pieczarek, ugotowanych na twardo jajek, posiekanej cebuli, drobno pokrojonej natki pietruszki, startej mozzarelli. Całość zagęszczamy surowym jajkiem. Obficie przyprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i solą.
3
Wypełniamy przygotowanym farszem kapelusze pieczarek, panierujemy całość w jajku i bułce tartej, układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 8-10 minut, pod koniec pieczenia możemy jeszcze posypać startą mozzarellą.