Kaczka z rozmarynem w winnym sosie
Kaczka to niezwykle wdzięczny kulinarny temat. W dobie wszechobecnych piersi z kurczaka, pierś kaczki kusi wyrazistym smakiem i zapachem. Przygotowuje się ją stosunkowo szybko, a efekty zwalają z nóg. Jedna z koleżanek orzekła, że przypomina jej w smaku dobrego wołowego steka – czy to wada czy zaleta – musicie ocenić sami.
Składniki dla 2 osób:
~ 2 piersi z kaczki ze skórą
~ 3 gałązki świeżego rozmarynu
~ 3/4 szklanki wytrawnego, czerwonego wina
~ gwiazdkę anyżu
~ sól, świeży drobno zmielony czarny pieprz
1
Piersi kaczki nacieramy solą, pieprzem i drobno posiekanym świeżym rozmarynem, zostawiamy w temperaturze pokojowej na 3 godziny.
2
Smażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni skórą do góry około 5-6 minut aż się zarumieni, odwracamy i smażymy jeszcze minutę.
3
Zlewamy tłuszcz wytopiony z kaczki a mięso w naczyniu żaroodpornym przekładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i w zależności od ulubionego stopnia wysmażenia zostawiamy na 6-10 minut.
4
W międzyczasie przygotowujemy sos – wlewamy na patelnię łyżkę tłuszczu wytopionego wcześniej z kaczki i 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina, dodajemy gałązkę rozmarynu i gwiazdkę anyżu i podgrzewamy aż sos się zredukuje o połowę.
5
Na koniec doprawiamy sos solą i pieprzem, a po zdjęciu z ognia dorzucamy łyżeczkę masła i mieszam aż wszystkie składniki dobrze się połączą.