Ciasto ucierane z jagodami i kruszonką
Puszyste, lekko wilgotne ciasto z przepisu mojej Mamy – najlepsze ze szklanką mleka, błyskawiczne w przygotowaniu, przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Takie ciasto w sezonie letnim gościło w moim rodzinnym domu bardzo często, zmieniały się tylko dodatki raz były to maliny, innym razem śliwki, czasem pojawiał się rabarbar, porzeczki, gruszki. Mnie najbardziej smakowało z jagodami i taką wersję dziś Wam polecam. Możecie użyć jagód mrożonych, pamiętając aby przed pieczeniem je rozmrozić i dokładnie osączyć na sitku.
Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Ciasto:
~ 200 g jagód
~ 80 g masła
~ 0,5 szklanki cukru
~ 1 szklanka mąki
~ 2 jajka
~ czubata łyżeczka proszku do pieczenia
~ 2 łyżki mleka
~ łyżeczka ekstraktu z wanilii
Kruszonka:
~ 3 łyżki mąki
~ 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
~ 2 łyżki masła
1
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni
2
Owoce dokładnie osączyć.
3
Utrzeć masło z cukrem na gładką masę, powoli dodawać kolejno jajka i sól.
4
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po kilka łyżek ciągle miksując, na koniec dodać mleko.
5
Ciasto umieścić w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, posypać jagodami.
6
Przygotować kruszonkę – wymieszać cukier z mąką, dodać kawałki masła i rozcierać w palcach do uzyskania grudek ciasta, wysypać na owoce.
7
Piec około 25-35 minut, do tak zwanego suchego patyczka, aż wierzch ładnie się zarumieni.