Papryka faszerowana

Faszerowane warzywa to niezwykle wdzięczny temat i radość dla wszystkich zmysłów. Kolorowe papryki nie są tutaj wyjątkiem. Pieczone w piekarniku, a jeszcze lepiej na grillu, wypełnione treściwym nadzieniem stanowią świetnie danie główne. Możecie je podać na letnim przyjęciu w ogrodzie z sosem pomidorowym, w towarzystwie mieszanki sałat skropionej oliwą albo w zimowy wieczór jako wspomnienie ciepłych dni. Potrawa ma rodowód bałkański, choć równie często, co na przykład w Chorwacji można ją spotkać na greckich wyspach. Farszem z poniższego przepisu możecie także nadziać pomidory, cukinię czy bakłażana.

Porcja dla 3 osób:

~ 4 różnokolorowe papryki

~ 400 gram mięsa wołowego (zmielonego)

~ 2 dojrzałe pomidory

~ 2 cebule

~ 2 ząbki czosnku

~ 2 jajka

~ 100 gram ryżu

~ pęczek zielonej pietruszki

~ sól

~ pieprz

~ świeży tymianek

~ oliwa

1

Papryki kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne.

2

Nacieramy papryki oliwą z oliwek, skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy świeżym tymiankiem i na czas przygotowywania farszu odkładamy do lodówki.

3

Gotujemy ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

4

Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, smażymy około 10 minut.

5

Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i posiekany czosnek, dusimy około 5 minut, po tym czasie dodajemy ugotowany uprzednio ryż i wbijamy jajka.

6

Smażymy wszystko razem około 2 minut, po czym dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

7

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza przy grzaniu góra – dół

8

Przygotowaną wcześniej paprykę nadziewamy farszem, układamy na blaszce do pieczenia, podlewamy wodą i pieczemy do miękkości około 30 minut.