Babka gotowana

Można by powiedzieć ciasto bez pieczenia. Do przygotowania tej babki będziecie potrzebować specjalne j formy, w której zamyka się ciasto i gotuje zanurzone w wodzie zamiast piec w tradycyjny sposób. Babka jest niezwykle krucha i delikatna w smaku. Tradycyjnie przygotowywana w moim domu z okazji Wielkanocy i właściwie, choć nie wiem dlaczego, tylko wtedy. Polecam Wam nie tylko na święta.

Babka gotowana

Składniki:

~ 6 jaj

~ 250 g masła

~ 250 g cukru

~ 250 g mąki pszennej

~ 300 g mąki ziemniaczanej

~ 1 mały proszek do pieczenia

~ aromat waniliowy, cytrynowy lub rumowy

1

Masło, jajka i cukier utrzeć na jasną, puszystą masę, następnie dodać obie mąki, proszek do pieczenia i aromat całość dokładnie zmiksować.

2

Formę wysmarować tłuszczem, wlać do niej ciasto, zamknąć i zanurzyć w garnku z wrzącą wodą do 3/4 wysokości.

3

Garnek przykryć pokrywką i gotować babkę przez 75 minut, po tym czasie wyjąć formę i natychmiast wyciągnąć z niej babkę, odwracając do góry dnem.

4

Po ostudzeniu ozdobić lukrem, bądź dowolną polewą.