Babka gotowana
Można by powiedzieć ciasto bez pieczenia. Do przygotowania tej babki będziecie potrzebować specjalne j formy, w której zamyka się ciasto i gotuje zanurzone w wodzie zamiast piec w tradycyjny sposób. Babka jest niezwykle krucha i delikatna w smaku. Tradycyjnie przygotowywana w moim domu z okazji Wielkanocy i właściwie, choć nie wiem dlaczego, tylko wtedy. Polecam Wam nie tylko na święta.
Składniki:
~ 6 jaj
~ 250 g masła
~ 250 g cukru
~ 250 g mąki pszennej
~ 300 g mąki ziemniaczanej
~ 1 mały proszek do pieczenia
~ aromat waniliowy, cytrynowy lub rumowy
1
Masło, jajka i cukier utrzeć na jasną, puszystą masę, następnie dodać obie mąki, proszek do pieczenia i aromat całość dokładnie zmiksować.
2
Formę wysmarować tłuszczem, wlać do niej ciasto, zamknąć i zanurzyć w garnku z wrzącą wodą do 3/4 wysokości.
3
Garnek przykryć pokrywką i gotować babkę przez 75 minut, po tym czasie wyjąć formę i natychmiast wyciągnąć z niej babkę, odwracając do góry dnem.
4
Po ostudzeniu ozdobić lukrem, bądź dowolną polewą.