Sałatka grecka (χωριάτικη σαλάτα)
Sałatka grecka to jedno z najpiękniejszych kulinarnych wspomnień przywożonych z Grecji. Tradycyjne horiatiki przyrządzane z dojrzewających w słońcu pomidorów, papryki, ogórków i oliwek, z prawdziwą fetą produkowaną z koziego i owczego mleka, czerwoną cebulą z odrobiną cudownej, świeżej oliwy, urzeka świeżym, orzeźwiającym smakiem i połączeniem barw – jak zwykle w prostocie tkwi siła. Sałatka jest doskonała również na ciepło, a do jej przygotowania wystarczy dosłownie chwila.
Porcja dla dwóch osób:
~ 1 zielony ogórek
~ 2 pomidory
~ czerwona cebula
~ czarne oliwki
~ zielona papryka
~ 20 dag sera feta
~ 5 łyżek oliwy z oliwek
~ oregano, pieprz, sól
1
Warzywa dokładnie myjemy. Ogórka kroimy w półplasterki, pomidory w ósemki, cebulę w krążki, paprykę i ser w kostkę.
2
Oliwę mieszamy z oregano, doprawiamy pieprzem i solą.
3
Warzywa układamy na półmisku, posypujemy serem feta i polewamy oliwą wymieszaną z oragano.
4
Jeśli zdecydujemy się na sałatkę w wersji „na ciepło” zamiast na półmisku skłądniki układamy na folii aluminiowej, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5-10 minut przy włączonej opcji grill.