Sałatka grecka (χωριάτικη σαλάτα)

Sałatka grecka to jedno z najpiękniejszych kulinarnych wspomnień przywożonych z Grecji. Tradycyjne horiatiki przyrządzane z dojrzewających w  słońcu pomidorów, papryki, ogórków i oliwek, z prawdziwą fetą produkowaną z koziego i owczego mleka, czerwoną cebulą z odrobiną cudownej, świeżej oliwy, urzeka świeżym, orzeźwiającym smakiem i połączeniem barw – jak zwykle w prostocie tkwi siła. Sałatka jest doskonała również na ciepło, a do jej przygotowania wystarczy dosłownie chwila.

Porcja dla dwóch osób:

~ 1 zielony ogórek

~ 2 pomidory

~ czerwona cebula

~ czarne oliwki

~ zielona papryka

~ 20 dag sera feta

~ 5 łyżek oliwy z oliwek

~ oregano, pieprz, sól

1

Warzywa dokładnie myjemy. Ogórka kroimy w półplasterki, pomidory w ósemki, cebulę w krążki, paprykę i ser w kostkę.

2

Oliwę mieszamy z oregano, doprawiamy pieprzem i solą.

3

Warzywa układamy na półmisku, posypujemy serem feta i polewamy oliwą wymieszaną z oragano.

4

Jeśli zdecydujemy się na sałatkę w wersji „na ciepło” zamiast na półmisku skłądniki układamy na folii aluminiowej, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5-10 minut przy włączonej opcji grill.